Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a tömegkezelési feladatok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. december 1. 18:02

A Készenléti Rendőrség tömegkezelési feladatokra készítette fel az MH Katonai Rendészeti Ezred tíz fős csoportját, november 29-én és 30-án. A felkészítésre a jövő évi EUFOR-misszió miatt került sor, ugyanis 2024-ben a csoport egy része Bosznia-Hercegovinában teljesít szolgálatot, a többiek pedig honi készenlétben állnak majd.

A kétnapos felkészítést a Készenléti Rendőrség kiképzői az alapoktól kezdve úgy építették fel, hogy a katonai rendészek adott esetben éles helyzetben is sikeresen tudjanak tömegkezelési feladatokat végrehajtani. A felkészítés mindkét nap elméleti oktatással indult, majd résztvevők elsajátították a helyes pajzsfogás technikáját, különböző mozgásmódokat gyakoroltak, emellett pedig nagy hangsúlyt fektettek a csapatkohézióra.

Hajdú Soma hadnagy, csoportparancsnok kérdésünkre elmondta, a kétnapos gyakorlat összekovácsolta a csapatot, akik most már összhangban tudják végrehajtani az elrendelt feladatokat.

„Ugyan mindenki nem fog Bosznia-Hercegovinában szolgálni, de sikerült két nap alatt annyira összeszoknunk, hogy együttesen bármilyen tömegkezelési feladatot sikeresen meg tudunk oldani” – fogalmazott a hadnagy.

TUN_8077

A katonai rendészek számára – a többi szakterülethez hasonlóan – a misszióra történő felkészülés kiemelt fontosságú, amelynek érdekében a Magyar Honvédség az ebben nagyobb tapasztalattal rendelkező társfegyveres szervezetekkel is együttműködik. A rendészek felkészítése természetesen nem csak a tömegkezelési feladatok elsajátításából áll, ugyanis korábban többek között lőgyakorlatot is végrehajtottak, emellett részletekbe menően megismerkedtek például a harcérintkezés szabályaival, valamint az EUFOR ALTHEA művelet és a fogadó ország jogi környezetével is. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az EUFOR ALTHEA művelet következő parancsnoka Dr. Sticz László vezérőrnagy lesz.