Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok többletpontot ér az Önkéntes Katonai Szolgálat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor és Horváth Sztaniszláv archív felvételei |  2023. november 8. 13:30

Akár ötszáz fölötti pontszám is összegyűjthető az Önkéntes Katonai Szolgálat után járó 16, 32 vagy 64 ponttal – emelte ki Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a megújult felsőoktatási felvételi eljárás részleteit bemutató sajtótájékoztatón, november 7-én.

Többlet másolat

Bár az ötszáz pontos felvételi rendszer megmaradt, annak összetétele nagy változáson esett át, elsősorban a többletpontok tekintetében. Eddig központilag volt meghatározva, hogy pontos milyen eredmények után jár a plusz száz pont, mostantól azonban az egyetemek maguk döntenek erről. Az eddig is elismert nyelvvizsgák, emelt szintű érettségi, sport-, illetve tanulmányi versenyeken elért eredmények mellett szóbeli felvételiért, munkatapasztalatért, de akár önkéntességért is járhat többletpont.

Ide tartozik az Önkéntes Katonai Szolgálat is, amelyért a nyolchetes alapkiképzés után a helyben, területvédelmi köteléknél alaplövész felkészítésen való részvétel után tizenhat; egy műveleti besorolású alakulatnál, szakképzésben való részvétel után harminckettő; további fél év szolgálat után pedig hatvannégy pont jár.

Többlet_2

Az érettségikért járó pontok is változtak, ugyanis amíg az emelt szintűek minden százaléka továbbra is egy pontot ér, a középszintűeknél ez lecsökkent kétharmadra, azaz az elért százalék csupán kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok.

A már bevezetett változásokat – miszerint az egyetemek maguk szabhatták meg a minimumponthatárt, illetve, hogy mely szakokon írnak elő bemeneti követelményként emeltszintű érettségit – sikeresnek értékelte a helyettes államtitkár, mivel „a felvettek száma harminchárom százalékkal növekedett, amely az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredménye, amellett, hogy a fiatalok jobb teljesítménnyel kerültek be a felsőoktatásba.”

oklevél