Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzben edződtek

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. november 8. 10:18

Befejeződött a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár KF41 Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjárműveinek kezelésére készülő (szeptember elején bevonult) közkatonák alapkiképzése, amelynek leglátványosabb és talán legtartalmasabb mozzanata a dóci gyakorló- és lőtér tűzakadálypályáján tartott felkészítés volt.

MH_202311_borito

Az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred által szervezett foglalkozáson a katonák – a reggeli dandársorakozót követően – először egy hatástechnikai bemutató keretében felelevenítették az elméletben tanultakat, majd ezt követően bizonyíthatták rátermettségüket is a tűzakadálypályán. Mészáros Zalán százados, a székesfehérvári alakulat mérnök tisztje elmondta: a gyakorlaton részt vevő négy szakasz (mintegy kilencven fő) számára párhuzamosan zajlottak a felkészítések, amelyek során elsajátították a harctéri tüzek megfékezéséhez szükséges ismereteket. A tiszt rámutatott: a hadviselő felek világszerte előszeretettel alkalmaznak gyújtófegyvereket (az orosz–ukrán háború tapasztalatai ugyancsak ezt bizonyítják), emellett a kilőtt járművek esetében, illetve a különböző harceszközök bevetésekor másodlagos tüzek is keletkezhetnek, éppen ezért rendkívül fontos felkészülni az ezekkel szembeni védekezésre.

Ennek megfelelően a gyakorlat egyik legfontosabb mozzanataként a résztvevők megtanulták a kigyulladt harcjármű oltásának fogásait. A lángok megfékezésével a lehető leggyorsabban kellett végezniük, mert a belobbanó üzemanyag vagy a felhevült lőszerek detonációt idézhetnek elő, ami további sérüléseket okozhat. Az újoncok mindemellett megismerhették a lángra kapott személy oltásával kapcsolatos teendőket is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 10-én, pénteken megjelenő számában!