Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség komplex gyakorlattal erősíti az ország védelmét

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde, Horváth Sztaniszláv, Kormány Gábor |  2023. november 8. 8:38

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat elindításának napján dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Hír TV Napi Aktuális adásában elmondta, hogy a Magyarországon 30 éve nem látott gyakorlat során a Magyar Honvédség a tartalékos állományát is mozgósítva, a NATO-tervekkel összhangban, a szövetség itt állomásozó erőit bevonva, a magyar közigazgatással együttműködve gyakorol katonai műveleteket, így tesztelve a képességeit és felkészültségét.

_HSZ1752 másolat_nyito

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte a tartalékosok szerepét, hangsúlyozva, hogy a gyakorlaton résztvevő 4500 magyar katona közül 570 tartalékos. Az Adaptive Hussars 2023-nak további fontos eleme a helyi közigazgatási szervekkel történő együttműködés, melynek célja az ország védelmi képességének felmérése, szükség esetén fejlesztése.

A gyakorlat menetét illetően Böröndi Gábor vezérezredes példaként említette az észak-keleti vármegyéket, ahol a kormányrendelet alapján vészhelyzetet hirdettek és most ennek alapján a Magyar Honvédség gazdasági-anyagi szolgáltatásokat vehet igénybe a térségben. „Például kapcsolatba lépünk az egyik főispánnal, és kérjük, hogy négyszáz katonát helyezzen el. Ő egy határozatban kijelöli az erre alkalmas épületet, egy állami ingatlant, amit a honvédség igénybe vesz. Ide bevonultatjuk a tartalékosokat, felszereljük őket, kiképzést kapnak, és utána kritikus infrastruktúra őrzés-védelmével bízzuk meg a bevonult személyi állományt” – vetett fel a műsorban egyet a lehetséges szcenáriók közül Böröndi tábornok.

Pzh

A Honvéd Vezérkar főnöke beszámolt arról is, hogy a gyakorlat ideje alatt a honvédség új eszközei közül a PzH 2000-es önjáró lövegekkel több mint 20 km-es távolságból éles lövészetet hajtanak majd végre, hogy „megnézzék” miképp érett össze a technika, a katonák felkészültsége és a parancsnoki állomány, egy éles tűzfeladat keretében felmérve az új eszközökkel felszerelt személyi állományt.

A NATO-val kapcsolatban a vezérezredes emlékeztetett rá, hogy az Észak-atlanti Szövetség Szervezete az elmúlt időszakban keleti szárnyának megerősítéséről döntött, az északi balti államoktól egészen le délig, Bulgáriáig. Hazánk is része az említett vonalnak, s elrettentő erőként, egy nemzetközi zászlóalj harccsoportban horvát, török és olasz katonák is tartózkodnak Magyarországon, összesen 380 fő. Az Adaptive Hussars 2023 keretében a zászlóalj erőit összevonják és átcsoportosítják az észak-keleti országrészbe, ahol például az olaszok ejtőernyős ugrásokat hajtanak majd végre Nyíregyháza térségében.

KRMN1980

Böröndi Gábor vezérezredes a fennálló hibrid fenyegetésről is nyilatkozott az esti műsorban, emlékeztetve, hogy NATO-tagállamként az orosz–ukrán háború jelentette veszélyek mellett a terrorszervezetek elleni védekezésre is készülnie kell az ország haderejének. 

„A Magyar Honvédség természetesen nyomon követi, hogy mi zajlik a határainknál” – közölte, hozzátéve, hogy a lehetséges határmenti szituációkra történő felkészülés része a katonák kiképzésének.

A Honvéd Vezérkar főnöke a műsor végén elmondta: az Adaptive Hussars 2023 fő célja, hogy kiderüljön „mi működik jól és mi kevésbé”, majd az elemzéseket követően minden tekintetben még jobbá és hatékonyabbá tegyék a Magyar Honvédséget.

2023.11.07_Miniszteri_adaptive_hussars-1
Kapcsolódó cikkek