Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélosok a sivatagban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Nagy Gábor |  2023. december 16. 12:32

A Bálna Honvédelmi Központban mutatta be új könyvét dr. Számvéber Norbert alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója december 15-én. A „Páncélosok a sivatagban – Páncélos hadviselés Észak-Afrikában 1940-1943” című kötet többek között azon megállapításokra világít rá, minthogy a második világháború észak-afrikai hadszíntere a páncélos-hadviselés számára rendkívül kedvező terep volt, de az utánpótlást szervezőknek maga volt a rémálom.

2023_12_balna_konyvbemutato_nagygabor (1)

Amint az a könyv tartalmának ismertetésekor is elhangzott, 1940 és 1943 között páncélozott harcjárművek ezrei vettek részt az észak-afrikai kontinensen vívott összecsapásokban, s nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag ezek döntötték el a csatákat. Mindemellett a történész úgy véli, hogy ugyanezen ütközetek jelentették a Német Birodalom számára a vég kezdetét is.

A kötet nem titkolt célja az amúgy elfeledett olasz páncélosok szerepének megismertetése az olvasóközönséggel is. A könyvet bemutató beszélgetés során elhangzott, hogy az olaszok tulajdonképpen teljesen felkészületlenül, a harmincas évek színvonalát képviselő kis- és közepes harckocsikkal vonultak fel a brit óriás ellen. Számvéber Norbert arra az érdekességre is rávilágított, miszerint a németek számára az észak-afrikai hadszíntér inkább amolyan másodlagos térségnek számított, ezzel szemben a britek számára a kontinensen vívott háború jelentette az elsődleges bizonyítási lehetőséget.

2023_12_balna_konyvbemutato_nagygabor (15)

A német és brit seregek említésekor magától értetődően kihagyhatatlan téma volt a két híres, már-már legendaként emlegetett karakter, Erwin Rommel és Bernard Law Montgomery alakja. Szó esett arról is, hogy az észak-afrikai hadjárat az úriemberek háborúja volt, ami megítélést segített az a tény is, hogy az európai kontinensen vívott harcokkal szemben Afrikában jelentősen kevesebb polgári áldozatot követeltek az ütközetek.

A kötet szerzője rávilágított arra is, hogy az észak-afrikai hadszíntér kulcsa minden esetben az utánpótlás volt. Ebben a szegényesen kiépített úthálózatú térségben a gyalogságnak gyakorlatilag esélye sem volt, éppen ezért a kiegyensúlyozott utánpótlás, illetve a harckocsik, páncélozott járművek voltak a csatatér döntnökei.

2023_12_balna_konyvbemutato_nagygabor (4)

Számvéber Norbert elmondta, hogy a legtöbb adat, ami a könyvben szerepel, hazai környezetben, magyar nyelven még nem, vagy csak rendkívül ritkán jelent meg. A szerző ezt az ismeretanyagot nem csak adatok és levéltári kutatásokkal megtámogatott leírásokkal, de eddig alig ismert, ritkán felhasznált forrásból – például a német 10. páncéloshadosztály levéltári anyagából – is merítő képanyaggal erősíti meg.

A HM HIM Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója számára a második világháborús páncélos hadviselés témaköre korántsem idegen, hiszen kutatómunkája mellett korábban már számos könyve jelent meg. A hazai kötődésű történetíráson túl foglalkozott külföldi ütközetek, tankcsaták feldolgozásával is. A beszélgetés során elárulta, hogy kötetei többségét valójában saját magának írta, a saját érdeklődésének tett eleget, amikor egy számára érdekes témában elkezdett kutatni, adatokat gyűjteni, majd ezeket végül könyvbe foglalva rendszerezni.

2023_12_balna_konyvbemutato_nagygabor (16)

A könyvbemutató során Sisák Gábor, a PeKo Kiadó főszerkesztője, illetve a könyv szerkesztője kérdezte a kötet szerzőjét többek között a kiadvány elkészülésének körülményeiről, illetve a könyvbe foglalt téma érdekességeiről. A beszélgetést követően a megjelentek számára lehetőség adódott a bemutatott kötet megvásárlására, illetve dedikáltatásra is.

2023_12_balna_konyvbemutato_nagygabor (19)