Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország hűséges honvédjei lettek

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. december 16. 12:14

„Ahhoz, hogy valaki katona lehessen, testben, szívben, lélekben és fejben is meg kell felelnie az elvárásoknak. Önök ezt megtették, gratulálok” – fogalmazott Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka az „Embert a vasra!” kampány keretében, októberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételén december 15-én, a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár laktanyájában.

Az „Embert a vasra!” kampány hívószavára október végén vonultak be a fiatalok alapkiképzésre, hogy majd a páncélozott gyalogdandár Lynx páncélos csapatszállító harcjárművekkel ellátott, gránátos zászlóalj katonáivá váljanak. Az alapkiképzés legmagasztosabb pillanatához érkezett a hatvankilenc közkatona: felesküdtek a haza szolgálatára.

A Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjává váló honvédekhez szólva Lőrincz Gábor dandártábornok kiemelte: ez a magasztos pillanat egyszeri a katonák életében, ami megmásíthatatlan. Hozzátette: a katonák feladata az, hogy garantálják az ország védelmét, határaink sérthetetlenségét, valamint honfitársaink, a magyar emberek biztonságát. „Ez a hivatásunk alapvető célja, és önök ezért állnak itt. Ennek érdekében meg fogják kapni a legmodernebb fegyvereket, a legjobb felszerelést és továbbra is a legjobb kiképzést” – hangsúlyozta a parancsnok.

06_HSZ1346

Lőrincz dandártábornok emlékeztetett arra, hogy a felsorakozott állomány katonai szolgálata azonban még csak most kezdődik. „A mostani, törékeny biztonsági helyzetben egyre nagyobb szükség van a kiképzett, fegyelmezett katonákra. Olyan honvédekre, akik lojálisak és fegyelmezettek a haza és annak védelme iránt, illetve kiképzettek a fegyverek kezelésében” – fogalmazott.

Az ünnepélyes eskütételen az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar szólaltatta meg a Himnusz és a Szózat dallamait, a felesküdött katonákat pedig Alácsi Ervin alezredes, katolikus tábori lelkész áldotta meg.

A Zrínyi Miklós laktanya alakulóterén az ünnepélyes eskütétel előmondója Sümegi Máté Tamás közkatona volt, aki elárulta: 150 százalékot igyekezett nyújtani a kiképzés során és hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy bajtársai előtt mondhatta az egész életét meghatározó katonai eskü szövegét. „Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mivel fogok kitűnni a tömegből, ezért döntöttem úgy, hogy magamra öltöm az egyenruhát és az álmomnak élek” – mondta Sümegi közkatona.

09_HSZ1265

A hozzátartozóik és szeretteik jelenlétében esküt tevő katonák a 21. századi technikát használó dandár oszlopos tagjaivá váltak, az alapkiképzésük során elsajátított, magas szintű tudásuknak köszönhetően pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánk hadereje ütőképessé, a jelenkor kihívásainak és követelményeinek megfelelővé váljon. A Lynx típusú, páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóalj honvédjei egy olyan csúcstechnikával fognak dolgozni, amelyből 2029-ig 218 kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.

A katonai eskütételen – mások mellett – részt vett Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka is.

CímkékesküLynx