Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ott vagyunk, ahol a hazának szüksége van a honvédekre!”

Orbán Viktor: a Magyar Honvédség nélkül nem sikerülne megfékezni az árvizet!

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 20. 19:40

Az árvíz elleni védekezés különböző helyszínein személyesen tájékozódva Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka is méltatta a Magyar Honvédség helytállását. A kijelölt hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány - jelenleg összesen 1936 fő - a védekezés ötödik napján, szeptember 20-án is folyamatosan szolgálatot teljesített a gátakon, éjjel és nappal. „Ott vagyunk, ahol a hazának szüksége van a honvédekre!” – írta közösségi oldalán a honvédelmi miniszter.

19.40

Az árhullám nyomában

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred speciális eszközállományával már számtalanszor nyújtott segítséget a magyar embereknek. A szentesi alakulat katonái ezúttal is aktív részesei az árvízvédelemnek, mindenhova eljutnak, ahol szükség van a támogatásukra.

(Szenczi Sándor főtörzsőrmester felvételei)

18.38

Bajtársak támogatása a szentendrei bázislaktanyában

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az árvízi védekezés idejére kijelölt bázislaktanyák közül a szentendreibe érkezett ellenőrzésre szeptember 20-án. A Görgey Artúr laktanyában hódmezővásárhelyi és szolnoki katonák területvédelmi tartalékosokkal kiegészülve tartózkodnak és segítik a környék, illetve maga a laktanya árvízvédelmi munkálatait.

 

16.36

Feszített tempóban, hatékonyan

A vízszint emelkedése miatt feszített tempóban végzik feladatukat Kismaroson az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái. A helyzet állandóan változik, rendre új kihívással kell szembenézniük, de az állomány gyors, folyamatos átcsoportosításával hatékonyan zajlik a helyi árvízi védekezés a Magyar Honvédség részvételével.

 

 

20240920_Koztarsasagi_elnok_felesege_Pilismarot_SG_040

14.36

Verőcén és Kismaroson segítenek az MH Altiszti Akadémia katonái

A Dunakanyarban jelenleg a meglévő gátak megerősítése a legfontosabb feladat, az árvízi munkálatokban résztvevők Kismaroson és Verőcén is igyekeznek megállítani a víz további térhódítását. A közeli Szentendréről, az MH Altiszti Akadémiáról ma is több mint száz katona érkezett, hogy segítse a helyi árvízvédelmet.

 

13.41

A honvédelemben nemcsak katonáinkra, hanem négylábú bajtársainkra is számíthatunk!

Az árvízvédelem során robbanószer-kereső kutyáink hűséggel és elszántsággal segítik a mentést, legyen szó a gátról vagy a legnehezebb terepekről. Éles érzékszerveik pótolhatatlan támogatást nyújtanak, amit emberi erővel nem mindig lehetne megoldani. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen ők is a honvédelem elkötelezett tagjai, akik mindig készen állnak a szolgálatra! – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán.

12.06

„Mindig együtt, jóban-rosszban!”

A tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérei a gáton.

9.31

Az árvízi védekezés egy kisebb katonai hadművelet – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán.

 

9.03

Éjjel-nappal a gáton – Egy éjszakai szolgálat margójára

(Fotó: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred)

8.55

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái folytatták a pilismaróti gátak megerősítését.

 

8.45

A váci lakosok védelmében

A 2-es főút Göd és Vác közötti szakaszát lezárta a rendőrség tegnap délután, mert egyes részei víz alá kerültek. Ezt követően az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái hermetikusan zárták el az áradó Duna elől a 2-es főútba torkolló Csuka utca végét, a váci lakosok védelmében. A cél érdekében többezer homokzsákot töltött meg és helyezett ki szisztematikusan az érintett állomány.

 

8.24

Katonák a kismarosi gátakon

8.11

Éjszakai műszak Pilismaróton!

Területvédelmi tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakos hallgatói lelkesen és fegyelmezetten dolgoznak a gátakon, hogy megvédjék a településeket a víz betörésétől. Éjszaka katonai védekezés folyik az alábbi helyszíneken: Pilismarót, Mosonmagyaróvár, Szentendre, Vác, Hegyeshalom. „Ott vagyunk, ahol a hazának szüksége van a honvédekre!” – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán.

 

8.00

Betört a Duna Esztergomba: fotókon az árvízzel elöntött város.

7.52

Árvíz a mi szemszögünkből!

20240918_Hegyeshalom_árvíz_PAKO (7)