Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ahol szükség van rám, ott vagyok!”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2024. szeptember 21. 6:37

Batári Ádám főtörzsőrmester az árvízvédelmet tekintve igen tapasztalt katonának számít. Az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál szolgáló, kétgyermekes családapa az elmúlt másfél évtizedben már többször, több helyszínen is helyt állt a gátakon.

2024.09.20. Batári Ádám_ RCS

A főtörzsőrmester számára a szeptemberi árhullám nem hozott újdonságot, nem jelentett számára problémát, hogy veszélyeztetett terepre vezényelték és hosszabb ideig távol kell lennie lakhelyétől. Székesfehérvári alakulatától előző vasárnap érkezett Mosonmagyaróvár környékére, ahol társaival a Lajta folyó védgát megerősítését kapta feladatul.

„Hétfő reggel kezdtük a munkát: két kilométer hosszban pakoltuk a homokzsákokat a vízügyi szakemberek útmutatásával. Plusz megerősítésre volt szükség, két sor magasságban, mert biztosra kellett mennünk, hogy ne törjön át a víz!’” – mesélte még szerdán.

 

 

2024.09.20. Árvízvédelem_Mmóvár_ (1)

A Magyar Honvédségnél tizenöt éve szolgáló főtörzsőrmestert két iskolás gyermeke várja otthon. Hunor tízesztendős, Luca öt. „Nem az első alkalom, hogy távol kell maradnom tőlük és feleségemtől. Hála Istennek, megértik és jól viselik” – mondja.

Párjával, Bernadettel már azelőtt megismerkedett, hogy a honvédséghez került. „Tudta, hogy ez az életcélom és ebben folyamatosan támogatott. Azzal is tisztában volt, mit vállal egy katonaférjjel, de azt mondta, ha kell, ő is átrendezi szolgálatait, hogy a gyerekekkel lehessen és én a feladataim maradéktalanul elláthassam.”

Felesége ugyanis szintén fegyveres testületnél, a rendőrségnél dolgozik, ezért náluk még fontosabb a családi feladatok helyes ütemezése.

Batári ádám családi fotók 04_szerk

A napokban a főtörzsőrmester hajnali háromkor kel és négy órakor már sorakozón vesz részt, eligazítás vár rá. Társaival a győri bázislaktanyában buszra száll, hogy Mosonmagyaróvár körzetébe utazzon. Egy gyors szétosztást követően, hat óra körül kezdi meg szolgálatát. A hét elejétől, ahogy megérkezett a homok a kijelölt helyszínre, lapátolt, folyamatosan zsákokat töltött.

A székesfehérvári dandártól ötvenegy katona érkezett a Lajta partjára, de könnyen elképzelhető, hogy hamarosan máshol folytatják árvízvédelmi szolgálatukat.

2024.09.20. Árvízvédelem_Mmóvár_ (2)_0

Batári Ádám azt mondja, ahol szükség van rá, ő ott van mindig. Tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban megfordult a dunai és a tiszai árvizeknél is, de a 2010-es vörösiszap-katasztrófa mentési munkálataiban is részt vett.

A főtörzsőrmester rendkívül elégedett a győri bázislaktanyában biztosított ellátással. Gyermekei minden este felhívják telefonon, Hunor és Luca elmesélik a napi élményeiket édesapjuknak, akinek a haza szolgálata mellett a szülői gondoskodás is jóideje élete részét képezi.