Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leváltotta az elnök a hadsereg vezetését Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 17. 19:49

Goodluck Jonathan államfő leváltotta a hadsereg teljes vezetését Nigériában január 16-án, csütörtökön – jelentette be az elnöki hivatal. Az elnök menesztette a vezérkari főnököt, valamint a hadsereg, a haditengerészet és a légierő főparancsnokát is. A döntés okát egyelőre nem közölték.

Az államfő egyik tanácsadója azt írta Twitter-oldalán, hogy a hadsereg új vezérkari főnöke az 57 éves Alex S. Badeh lett, aki eddig a légierő főparancsnoka volt.

A közlések szerint a másik három vezetői posztra is tapasztalt katonákat neveztek ki.

Nigériában több „gyanús" merénylet történt az elmúlt hónapokban. December elején például a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei tehergépkocsikkal és lopott páncélautókkal támadtak rá a légierő egyik támaszpontjára és egy nemzetközi repülőtérre.

Az ezekhez hasonló támadások miatt többen azt gondolják, hogy a hadsereg összejátszik az iszlamistákkal. Maga az elnök is azt állította, hogy Boko Haram-szimpatizánsok vannak a kormány és a fegyveres erők soraiban.

Goodluck Jonathan tavaly májusban három szövetségi államban szükségállapotot vezetett be, elismerve, hogy a szélsőségesek számos várost és falut vontak az ellenőrzésük alá. Bár a hadsereg gyorsan kiszorította az iszlamistákat a városközpontokból, nem tudta megakadályozni az iskolák, elzárt falvak és nagyobb főutak elleni támadásokat.

A 2009-ben kezdődött iszlamista felkelésben már több ezren vesztették életüket, és a támadások átterjedtek a szomszédos Nigerre, Kamerunra, illetve Csádra. A szélsőségesek célja, hogy iszlám törvénykezést vezessenek be egész Nigériában. Az Afrika legnagyobb olajtermelőjének számító, 160 millió lakosú országban északon többségében muszlimok, míg délen keresztények laknak.