Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Le kell győznünk azokat a kihívásokat, amiket az élet görget elénk!”

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: Kun-Orosz Adrienn és archív |  2021. június 8. 7:08

Mudra József ezredest egy év megbízott dandárparancsnoki tevékenységet követően május 25-ei hatállyal nevezték ki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoki beosztásába. Az elmúlt év váratlan kihívásairól, dandárparancsnoki feladatairól és a jövőbeli célkitűzésekről beszélgettünk vele.

Mudra_ezds (3)

„Olyan nehézségekkel kerültünk szembe az elmúlt egy évben, amilyennel az emberiségnek generációk óta nem kellett megküzdenie. A jelenleg is tartó világjárvány új típusú, a teljes társadalmat érintő kihívásokkal állított szembe valamennyiünket, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt” – kezte a beszélgetést az ezredes. Hozzátette: a pandémia miatt sok tekintetben átalakuló munkakörülmények ellenére a dandár feladatainak száma nem csökkent. Alaprendeltetéséből adódó tevékenysége mellett a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatosan meghatározott, új feladatokban is aktívan szerepet kellett vállalniuk, úgy, hogy közben a személyi állományt sem kímélte a vírus. A déli és az északi határszakasz védelmén túl a budapesti és a Pest megyei közintézmények fertőtlenítésével, az őrzés-védelmi és járőrfeladatokban való közreműködéssel, az egészségügyi intézményekben való folyamatos jelenléttel és az oltópontok támogatásával a katonák napról napra bizonyították a haza iránti rendíthetetlen elkötelezettségüket, és példamutató szolgálatukkal tették mindenki számára láthatóvá a Magyar Honvédség és a Szurmay-dandár erejét, kitartását és elhivatottságát.

Mudra_ezds (4)

„Meggyőződésem, hogy a Magyar Honvédség többi alakulatához hasonlóan, a bajtársak áldozatkész tevékenységükkel, ebben a nehéz helyzetben tanúsított helytállásukkal erősítik az állampolgárok rólunk alkotott pozitív képét és biztonságérzetét, ami alapot teremt a társadalom elismerő bizalmának kivívására” – hangsúlyozta Mudra ezredes. Hozzátette azt is, hogy ebben a lelkileg is küzdelmes időszakban két nagyobb projektet is megvalósított a dandár: „2021. január elsejétől átvettük a Karmelita kolostor élelmezési ellátását és az állami, valamint a katonai protokollba beillesztették a huszárság díszelgési feladatait, létrehoztuk a Honvéd Huszár Díszalegységet” - mondta.

Mudra József ezredes 2015. október 16-tól először megbízott, majd kinevezett dandárparancsnok-helyettesként végezte munkáját az alakulat parancsnoka mellett. A logisztika, a pénzügy és a beszerzés területén a feladatok 80 százaléka hozzá tartozott, így amikor 2020. április 20-án megbízással átvette a dandárparancsnoki beosztást, a feladatrendszer nagy részét már jól ismerte. A korábbi parancsnok által közvetlenül ellátott feladatok – mint például az állami és katonai protokoll feladatokon, értekezleteken, központi rendezvényeken és konferenciákon való részvétel – bizonyultak új szerepkörnek a számára.

„Előző logisztikai beosztásaim révén mindig kapcsolatban voltam a dandár parancsnoki és végrehajtó szakállományával, támogattam munkájukat és rendkívül jó és közvetlen munkakapcsolat alakult ki köztünk. Akkoriban nem is gondoltam, hogy ennek az alakulatnak leszek egyszer a parancsnoka” – emlékezett vissza régebbi beosztásaira az ezredes, elárulva azt is, hogy júniusban tartják a dandárparancsnoki beosztás ünnepélyes keretek közötti átadás-átvételét. Ezen a jeles rendezvényen a katonai szervezetet önmagában megtestesítő szimbólumot, a csapatzászlót - az alakulat személyi állománya és a meghívott vendégek jelenlétében - a leköszönő parancsnok átadja az új parancsnoknak.

Az ezredes továbbra is hatékony együttműködést tervez az alakulat előző parancsnokával, Baráth Ernő dandártábornokkal, az MH Katonai Rendészeti Központ új parancsnokával.

Mudra_ezds (1)

Mudra ezredes a beszélgetés végén megfogalmazta, hogy a jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben optimistának kell lenni, de most nehezebb hosszútávú célokat kitűzni, hiszen a vírus bármikor közbe szólhat. Kiemelten fontosnak tartja ebben az időszakban, hogy a leterheltség csökkenése után a személyi állományt pihentetni tudják. „Az elmúlt, több mint egy év igencsak nagy terhet rótt katonáinkra, honvédelmi alkalmazottainkra és munkavállalóinkra, hiszen időt és energiát nem kímélve, vállvetve hajtották végre a meghatározott feladatokat, napról napra” – emelte ki a dandárparancsnok.

A dandár – ahogy az elmúlt években – a jövőben is igyekszik legjobb tudása szerint megfelelni az elöljáró elvárásainak és maximálisan végrehajtani az alaprendeltetésből fakadó-, illetve az azon felül felmerülő feladatokat azzal a szemlélettel, hogy az alakulat szervezetét, működését a kor, az idő, a pillanat kihívásaihoz kell igazítani.

Mudra_ezds (2)