Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a Rab Mária-forrásnál

Szöveg: Kapás Viktor István főhadnagy | Fotó: Lakó-Tóbiás Tünde törzsőrmester |  2022. szeptember 29. 11:18

Immár hetedik alkalommal közösen ünnepelte meg a Rab Mária-forrás ünnepét jelentő „Kisasszony napot” az MH Altiszti Akadémia, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, valamint a veszprémi Hétdomb Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szeptember végén.

Rab Mária_megemlékezés (2)

Az ünnepnapot – 81 évvel ezelőtt – a Jutasi Altisztképző és Nevelő Intézet akkori parancsnoka, Markóczy János ezredes jelölte ki 1941. szeptember 8-án. A rendezvény első mozzanataként Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és Juhász János nyugállományú repülő alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Szervezetének egykori elnöke megkoszorúzta a Jutasi Altisztképző emléktábláját a Veszprém megyei Levéltárnál.

A koszorúzást követően Juhász János nyugállományú repülő alezredes mondott megnyitó beszédet, majd Rácz Katalin, a veszprémi Hétdomb Egyesület elnöke ismertette a „Hősök Keresztútjának” hátterét. A hívek a Jutasi Altisztképző volt parancsnoki épületétől a Rab Mária-forrásig tartó útvonal során 13 stációt érintettek és mindegyik helyen imádkoztak. A stációknál az MH Altiszti Akadémia katonái álltak őrt.

Rab Mária_megemlékezés (4)

A keresztút bejárásával a honvédségi, egyházi és civil emlékezők elértek a Rab Mária-forráshoz. A forrás helyét először Markóczy János ezredes nyilvánította hivatalos szabadtéri miséző hellyé, a jutasi altisztek számára, 1941-ben. A második világháború éveiben többezren zarándokoltak a forráshoz, imádkozni a fronton harcoló katonákért és Magyarország védelméért. A világháború eseményei során a kegyhely megrongálódott, a Mária szobor megsemmisült. A Szent Margit templom plébánosa, dr. Szemes József atya egy új Mária szobor átadását szentmise keretében tervezte, ez 1945 szeptemberében meg is valósult. A kegyhelyet a 2000-res évek elején a veszprémi Hétdomb Egyesület felkutatta és felújította, 2009-ben pedig újra szabadtéri misézőhellyé vált.

A forrásnál tartott szentmise előtt az augusztusban bevonult – jelenleg alapkiképzést végrehajtó – leendő őrmesterek részvételével oltárterítő-egyesítési ceremóniát hajtottak végre, ami az összefogást és az összetartozást jelképezi.

Rab Mária_megemlékezés (8)

„Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, elődeink tettei is bizonyítják, hogy a katonaság és a civil lakosság között lévő kapcsolat fontos és őrizni kell” – emelte ki a ceremónia után tartott köszöntő beszédében Frankó Imre ezredes.

A megemlékezés zárásaként Ugod település plébánosa, Halmágyi Zoltán atya tartott szentmisét.