Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétatalálat ért egy kormányzati épületet Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. április 26. 19:28

Rakéta csapódott a kelet-afganisztáni Kunar tartomány székhelyének kormányzati épületébe, ahol éppen diákok koránszavaló versenyét tartották. Legalább tizenhatan megsebesültek, főként tinédzserek.

Ikbál Szaid tartományi kormányzó újságíróknak adott nyilatkozatában a kormányellenes, szélsőséges tálibokat vádolta a támadással, hozzátéve, hogy a rakétát a tartomány Marvara nevű, hegyvidékes részéből lőtték ki.

Helyi tisztségviselők szerint legalább háromszázan voltak az épületben a rakéta becsapódásakor.

Afganisztánban továbbra is gyakoriak az erőszakcselekmények. Vasárnap az afgán kormányerők az ország középső részén lévő Vardak tartományban hajtottak végre légicsapást, valamint aknavetőkkel is lőtték a területet, a műveletben legalább hét civil meghalt.

A szomszédos Logarban egy rézbánya biztonsági őreit érte rajtaütés, heten meghaltak, hárman megsebesültek.

Időközben megkezdődött az amerikai és NATO-katonák kivonásának folyamata Afganisztánban.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig valamennyi katonát kivonják Afganisztánból, de vita folyik egy esetleges július 4-i kivonásról is.

Afganisztán területének fele a kormányellenes tálib felkelők irányítása vagy befolyása alatt áll, az országban ezen kívül aktív az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is. Bár a lázadók és Kabul között béketárgyalások kezdődtek, elemzők a csapatkivonás nyomán kialakuló káoszra figyelmeztettek.

Frank McKenzie, a közel-keleti térségért felelős amerikai tábornok a múlt héten a kongresszusban azt mondta, az afgán hadsereg bizonyosan összeomlik, ha nem kap támogatást az Egyesült Államoktól az amerikai haderő kivonása után.