Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Remekül teljesít a magyar állomány

Air Defender 2023

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: a gyakorlat állománya |  2023. június 18. 15:02

A NATO történetének legnagyobb légierős gyakorlatán vesz részt a magyar légierő Németországban június 12-23. között. Az Air Defender 2023 során, a transzatlanti szolidaritás jegyében, 25 nemzet 10 ezer katonája 250 repülőgéppel gyakorolja a légi műveleteket az európai légtérben. A Magyar Honvédség öt JAS 39 Gripen vadászgéppel és 48 katonával vesz részt a közös nemzetközi kiképzésen.

IMG_0623

Az elmúlt napok egyik feladataként többek között úgynevezett BALTOPS feladatot hajtották végre a Magyar Honvédség Gripenjei egy, a Balti-tengeren hajózó NATO-kötelékkel. A több mint kétórás repülés során a Puma század hajózói – az amerikai haditengerészet F/A-18E/F Super Hornet és EA-18G Growler gépeivel közösen – a flottakötelék légi oltalmazását, illetve támadását gyakorolták, miközben értékes tapasztalatokat szereztek a nemzetközi légtérben és nemzetközi vizek fölötti repülés sajátosságairól, valamint a nyílt tenger feletti taktikai feladatok végrehajtásáról.

IMG_0609

Az AD 2023 legfontosabb célkitűzése, hogy – a szövetség erejét demonstrálva – növelje és kiterjessze az érintett haderők együttműködését. A kiképzési feladatok elsősorban az Északi-tenger, a Balti-tenger és Dél-Németország felett zajlanak. A gyakorlatok célja a kommunikáció és az eljárásrendek összehangolása a 25 résztvevő nemzet között, továbbá a felkészültség fokozása a városok és kritikus infrastruktúrák elleni repülőgép-, drón- és rakétatámadások elleni védelem érdekében. A további kiképzési események között szerepelnek majd a szárazföldi csapatok támogatása és evakuálási feladatok is.

A magyar Gripenek úgynevezett összetett légi műveletek során (COMAO – Composite Air Operations) hajtják végre feladataikat, ezekben a kötelékekben egyazon légtérben időnként akár száz légi eszköz is repül és dolgozik együtt. Naponta négy magyar gép emelkedik a magasba, egy feladat átlagosan két óra időtartamú, nagy mértékben összetett, azt pedig az aktuális leírás határozza meg, hogy éppen a támadó, vagy a védelem oldalán szerepelnek a magyar hajózók.

IMG_0692

A Magyar Honvédség kontingensének minden tagja – beleértve a műszakiakat is – profi módon végzi a munkáját, a magyar kontingens teljesítménye meggyőző. Az AD 2023 volumene révén sok mindent gyakorolhatnak, képezhetik magukat, továbbá a hazai kiképzési feladatokat is be tudják illeszteni a repülésekbe. Az Air Defender 2023 gyakorlat bizonyítja, hogy a NATO „vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni”, lehetőséget biztosít az Észak-atlanti Szerződés Szervezete számára, hogy közös kiképzéssel növelni tudja készenlétét és védekezési képességét.

„Az Air Defender egyértelmű üzenete, hogy a NATO készen áll a szövetséges terület minden egyes centiméterének megvédésére" – nyilatkozta a gyakorlattal kapcsolatosan Oana Lungescu NATO-szóvivő, hozzátéve: „az Air Defenderre azért van szükség, mert egyre veszélyesebb világban élünk. Miközben egy generáció óta a legnagyobb biztonsági válsággal nézünk szembe, egységesen állunk ki országaink és népeink biztonsága érdekében".