Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stohl: „Majdnem meghaltam”

Szöveg: Kánya Andrea |  2008. június 18. 8:41

Kommandózott a Bevetés című műsorban, túlélte a szigetet (Survivor), kemény rendőrségi őrnagyot alakít a Tűzvonalban című sorozatban, legutóbb pedig a Nemzeti Vágtán láthattuk. Stohl Andrással beszélgettünk.

Tavaly szeptemberben a forgatáson baleset érte, a felvételeket
bizonytalan ideig kénytelen volt megszakítani. A színművész az egyik
jelenet felvételekor rosszul lépett, és ínszalag-szakadást szenvedett.
Stohl András lába hat hétig gipszben volt, azóta már felgyógyult és
legutóbb a Nemzeti Vágta jótékonysági sztárfutamán láthattuk vágtázni.

Sok olyan szerepet, televíziós műsort tud a háta mögött, melyek kemény fizikai erőnlétet követeltek meg. Volt olyan kiképzés, amely nehézséget okozott?

Általában fizikai felkészülések nagyon nem voltak szükségesek az eddigi szerepeimhez vagy a műsorokhoz, leszámítva az idei Nemzeti Vágtát. Itt nem arról volt szó, hogy megmutassam, egyedül mire vagyok képes, hanem hogy a lovammal kerüljek összhangba. A felkészülést nagyon komolyan vettem, és egy hónapon keresztül minden nap mentem lovagolni.

Volt olyan színpadi szerepe, amely előtt ugyanilyen kemény felkészülésen vett részt?

Nem igazán, hiszen egy bemutató előtt hat vagy inkább nyolc hét is van, az alatt az idő alatt bőven be lehet próbálni. Van külön szöveges, és van mozgáspróbánk is.

A Bevetés című műsorról milyen emlékei vannak?

Nagyon szerettem. Olyan dolgokat próbálhattam ki, amikre keveseknek van lehetőségük. Másfelől pedig kiváló fickókkal találkoztam. Sok elit alakulathoz jutottunk el a műsor forgatása közben. Az egriek konkrétan nagyon megszívattak. Fel kellett velük másznom egy sziklára, mint egy erőltetett menet. Rengeteg holmit kellett magammal cipelni, mint ahogy azokat ők is megtették. Itt nem az történt, hogy a műsorvezető beöltözik, és úgy csinál, mintha ő is dolgozna, hanem keményen meneteltem én is. Majdnem meghaltam.

A Tűzvonalban rendőrségi kommandós őrnagyot alakít. Ez hálásabb szerep, mint például a Bevetés műsorvezetése?

Nem összehasonlítható a kettő. Mindkettőt nagyon élveztem. Ez olyan pasis dolog: lőni, beülni a harci járművekbe. Itt vagányabb rendőrt játszom, mint az átlag, sőt, kiemelt kommandós vagyok. Ezelőtt csináltunk egy egyhetes képzést, az is nagyon kemény volt.

Nemrég azt nyilatkozta, nem árulhat el részleteket a felkészülésről.

Igen, mert bizonyos dolgokat nem lehet elmondani. Nekünk is elmondták az egy hetes kiképzés alatt, hogy az ott látottakról nem beszélhetünk, ezek úgymond „haditikok".

A film alapján van rálátása arra, milyen lehet egy igazi kommandós élete?

Igen, és nemcsak azért, mert megszemélyesítettem egy kommandóst, de sok kommandós dolgozott is velünk a forgatáson. Fegyelmezett, kőkemény srácok mind. Ha 12 órát kellett állni, akkor ők 12 órát álltak kámzsával, csuklyával, nehéz közelharc-mellényben. Soha egy percig nem kellett rájuk várni. Nagyon profi csapat volt.

A Survivor című műsorban mindenféle kiképzés nélkül utaztak egy szigetre. Mit tapasztalt, tanultak valamit a szereplők igazán a túlélésről?

Akik ezt végigcsinálták, azok sokat megtanulhattak önmagukról, illetve az emberekről, egymásról. Aki bent maradt, az 40 napon keresztül azt ette és itta, amit talált. Vagy amit mi adtunk, mi viszont csak annyit adtunk, amit a képernyőn is látni lehetett. Valóban nem más kaptak segítséget.

Készül mostanában egy újabb bevetésre?

Igen, hiszen kezdődik a folytatása a Tűzvonalban című sorozatnak. Megyünk a Tisza-tó mellé, ott lesz a rendőrség velünk, és szerintem motorcsónakozni is fogok.