Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: a NATO elkötelezett a Belgrád-Pristina-párbeszéd fenntartása mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 18. 18:44

A NATO teljes mértékben elkötelezett a Belgrád és Pristina között kialakult helyzet rendezését szolgáló folyamat és az előremutató párbeszéd folytatása mellett - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, Aleksandar Vucic szerb elnökkel folytatott megbeszélését követően május 17-én, hétfőn.

A sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a Belgrád-Pristina-párbeszéd a legjobb fórum a minden közösség jogait tiszteletben tartó megoldás megtalálására, valamint a hosszantartó béke megteremtésére. „Csakis a párbeszéd révén biztosítható jobb és boldogabb jövő mindenki számára. Mivel az előremutató párbeszéd fenntartása kulcsfontosságú a régió békéjéhez és stabilitásához, arra szólítom fel a feleket, hogy kötelezzék el magukat a dialógus mellett” - fogalmazott. Kiemelte továbbá, hogy a NATO elkötelezett az erős partnerség kiépítése mellett Szerbiával, miközben teljes mértékben tiszteletben tartja az ország semlegességét. Szerbiának mint önálló országnak joga van megválasztani jövőjének irányát - mondta a NATO-főtitkár.

A közös biztonsági kihívások kezeléséhez a NATO-val ápolt partnerség valódi előnyöket hozhat Szerbia és polgárai, valamint a tágabb régió számára - tette hozzá. Stoltenberg kijelentette: a NATO évtizedek óta elkötelezett a Nyugat-Balkán stabilitása mellett és a KFOR békefenntartó missziója révén a továbbiakban is fenntartja támogatását a régióban. A misszió biztonságos környezetet biztosít a térségben, és szabad mozgást valamennyi ott lakó közösség számára - mondta.

Egy arra irányuló kérdésre, hogy Horvátország további katonákat készül Koszovóba telepíteni a KFOR-misszió megerősítésére, Stoltenberg azt válaszolta, a békefenntartó misszióban a horvát csapatokra pontosan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az összes többi NATO-tagország katonáira. A koszovói műveletben valamennyi tag- és partnerország alakulata szigorúan meghatározott iránymutatások és keretek között működik - tette hozzá a NATO-főtitkár.

Aleksandar Vucic mindenekelőtt elégedettségét fejezte ki a NATO-főtitkár Szerbia semlegességét és önállóságát elismerő szavai miatt. Kijelentette: az ország továbbra is meg kívánja őrizni semlegességét, ugyanakkor jobb együttműködésre törekszik a katonai szövetséggel. Azt mondta, elégedett a brüsszeli találkozó eredményeivel is, ugyanis a megbeszélés során Stoltenberg megértette a régió és Szerbia helyzetét, megértette problémáikat, és azok kezelésének módját. Kijelentette: Belgrád teljes mértékben elkötelezett a Pristinával megkezdett párbeszéd folytatása mellett. Szerbia mindent meg fog tenni a folyamat sikere, a kompromisszumok és a megoldások elérésére - mondta. Vucic reményét fejezte ki, hogy mindkét félnek elegendő ereje lesz ahhoz, hogy a párbeszéd pozitívan zárulhasson. „Jó úton haladunk, hogy fenntartsuk a nyugalmat és stabilitást a teljes régióban” - tette hozzá a szerb elnök.