Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelés alatt a brazilok Gripenje

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 10. 7:19

Brazíliában elkezdték a Gripen E brazil változatának tesztjeit – a fegyverrendszer és Link BR2 kommunikációs rendszer mellett azt is vizsgálják, hogyan felel meg a repülőgép a speciális trópusi viszonyoknak.

20201008_gripen_brazil

Az első, kimondottan a brazil légierő számára gyártott Gripen E (brazil jelölése: F 39 Gripen) szeptember 24-én repült át Navegantes-ből az Embraer cég Gaviao Peixoto-i üzemegységéhez. Az új típus hivatalos bemutatkozására október 23-án fog sor kerülni – a brazil légierő ekkor ünnepli a repülősök napját.

Az Embraer cég Gaviao Peixoto-i Gripen Repülési Teszt Központjában végrehajtandó tesztek szerves részét képezik annak a berepülési programnak, amelyet a Saab linköping-i üzemében már 2017 óta folytatnak. A brazíliai tesztek során ellenőrizni fogják a repülésvezérlő rendszert, az EMO-rendszereket (elektro-műszer-oxigén), illetve a repülőgép működését a speciális trópusi viszonyok között. A Gripen E alaptípustól annyiban is eltér a tesztprogram, hogy a brazil verzióban a Link BR2-es kommunikációs rendszert építették (titkosított adat- és rádióforgalmat biztosít a repülőgépek között), így annak tesztjeit is Brazíliában végzik.

A brazil légierő Anapolis-ban állomásozó 2. Ezrede 2021 év végéig fogja megkapni az F 39-eseket. „Mérföldkő az első brazil Gripen felszállása hazai földön. Büszkék vagyunk rá, hogy kiváló szakembereink együttműködése révén közösen értük el ezt az eredményt. Ez az első lépés egy hosszú és sikeres együttműködés kezdete országaink között” - értékelte az eseményt Micael Johansson, a Saab elnök-vezérigazgatója.


Jackson Schneider, az Embraer Defense & Security elnök-vezérigazgatója szintén nagyra értékelte az F 39 Gripen első hazai repülését, kiemelve, hogy a Gripen-program hatalmas lehetőségeket rejt magában cége számára a technológiák adoptálásában, valamint az itt szerzett tapasztalatok hasznosításában a saját fejlesztésű repülőgépek gyártásában.


A brazil-svéd együttműködés 2014-re nyúlik vissza, ekkor köttetett meg a szerződés 36 darab Gripen E/F legyártására a brazil légierő számára. A tíz évet meghaladó technológiaátadási program nagyban segíti a helyi repüléstechnika fejlődését a brazil Gripen programban részt vevő partnercégek révén.

A brazil Gripen E/F vadászgépeket brazil mérnökökkel együttműködve fejlesztik és gyártják. Ez a közös erőfeszítés része a technológiaátadási programnak, amelynek célja az ugyanazon feladatok Brazíliában történő végrehajtásához szükséges gyakorlati ismeretek elsajátítása, eredményeként pedig 2021-től helyben megkezdődik a 15 darab repülőgép teljes összeszerelése.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika