Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz dzsihadistával végzett a hadsereg Burkina Fasóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. június 21. 15:55

Legalább 128 dzsihadista vesztette életét abban az egy hónapos Burkina Fasó-i katonai műveletben, amelyet a hadsereg és az ország biztonsági erői egy hónapon át közösen hajtottak végre – jelentette be az afrikai ország hadserege június 20-án, hétfőn.

A tájékoztatás szerint a szárazföldi és légi úton végrehajtott művelet május 15-től június 15-ig zajlott Kana-3 néven, és nigeri katonák is részt vettek benne.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek 2015 óta rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben is. A hadsereg januárban megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, a hatalmat az ország keleti – dzsihadista támadásoknak leginkább kitett – régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka, Paul-Henri Damiba alezredes vette át, aki a legfontosabb feladatának a biztonság helyreállítását nevezte.

Az ingatag biztonsági helyzet és az erőszakcselekmények miatt a Burkina Fasó-i kormány adatai szerint már több mint 1,9 millióan menekültek el otthonukból.