Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folytatja mészárlását a szír hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 27. 12:58

A szíriai kormányerők május 26-án, szombaton gépfegyveres támadásban 18 embert öltek meg az ország középső részén lévő Homsz városban – közölte egy londoni központú jogvédő szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az OSDH információi szerint egy nappal korábban, pénteken legalább 90 ember, köztük 25 gyermek, vesztette életét a Homsz közelében fekvő Húla városában a szíriai hadsereg támadásának következtében. A sebesültek száma eléri a 300-at. Az internetre feltöltött amatőr videókon lepedőkkel és pokrócokkal letakart holttestek láthatóak, az egyik felvételen 14 gyermek egymás mellett fekvő holttestét örökítették.

A Bassár el-Aszad vezette rezsim „fegyveres terrorista csoportoknak" tulajdonította a mészárlást, és nem közölt részleteket az incidensről, sem a halottak számáról.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács úgy tudja, hogy legalább 110-en haltak meg az ország középső részén fekvő Húlában a szíriai hadsereg támadása következtében, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte. Az áldozatok fele gyerek – hangsúlyozta az ellenzéki ernyőszervezet, amely követelte, hogy a BT vegye napirendre a húlai helyzetet.

A dezertáló szíriai kormánykatonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg a húlai mészárlás miatt azzal a kéréssel fordult szombaton a szíriai ellenzék „baráti országaihoz", hogy indítsanak „légi támadásokat" Bassár el-Aszad elnök erői ellen. A partizánhadsereg egyúttal azt kérte „minden harcosától, hogy indítsanak szervezett támadásokat Aszad erői, milíciái és kivétel nélkül a hatalom minden jelképe ellen". Ismét felszólította a kormánykatonákat, hogy dezertáljanak a hadseregből, mert az „elárulta a népet". A közleményt a partizánhadsereg Törökországban székelő katonai tanácsának parancsnoka, Musztafa as-Sejk tábornok adta ki.

Eközben a tömegmészárlás helyszínére utaztak szombaton a tűzszünet betartását ellenőrző ENSZ-megfigyelők. A megfigyelők a Húlától néhány kilométerrel délkeletre lévő Taldo faluba érkeztek, hogy magyarázatot találjanak az utóbbi 24 órában elkövetett bűncselekményekre, a tűzszünet megsértésére és a tömegmészárlásra. A megfigyelők Húla környékére érkezését megerősítette az ENSZ szíriai különmegbízottjának szóvivője is.

Rámi Abderrahmán, az OSDH vezetője előzőleg tétlenséggel vádolta a Homszban állomásozó fegyvertelen ENSZ-megfigyelőket. A hadsereg délben indította az első támadásokat Húla ellen, a megfigyelők ennek ellenére nem reagáltak – mondta.

Franciaország és Németország elítélte szombaton a húlai tömeggyilkosságot és a szíriai lakosságot sújtó atrocitásokat. Laurent Fabius francia külügyminiszter további mozgósításra szólította fel a nemzetközi közösséget, és közölte; azonnal kapcsolatba lép az érintettekkel, hogy az arab és nyugati államokat tömörítő Szíria Barátai elnevezésű tartson újabb tanácskozást Párizsban. A korábbi konferenciákon azok vettek rész, akik szerint elkerülhetetlen, hogy Szíriában változás legyen a hatalom élén.

A pénteki támadás hatalmas csapást jelent a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által közvetített hatpontos nemzetközi béketervre. Egy ideje ENSZ-megfigyelők állomásoznak az arab országban, hogy felügyeljenek egy tűzszüneti megállapodást, amely egyelőre csak papíron létezik; a hivatalosan április 12 óta érvényben lévő megállapodást eddig egyszer sem tartották be, a halottak száma azóta napról-napra nő.

ENSZ-adatok szerint több mint tízezren vesztették életüket összecsapásokban Szíriában azóta, hogy 15 hónapja először bevetették a karhatalmat a békés tüntetők ellen. Az OSDH becslései szerint több mint 12 600 ember halt meg a szíriai hatóságok és a felkelők összecsapásaiban.

CímkékENSZjog