Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Objektum-ellenőrzések Ukrajnában

Szöveg: Benei Péter őrnagy |  2012. május 27. 11:41

Az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés (CFE-szerződés) előírásai alapján, 2012. május 14-18. között magyar vezetésű, nemzetközi ellenőrcsoport hajtott végre objektum-ellenőrzéseket Ukrajna területén.

A kilencfős ellenőrcsoportot az MH Vezetési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály szakemberei vezették. Az egyéb területeken megszerzett szakmai tapasztalataikkal a csoport munkáját nagyban elősegítette a két magyar, úgynevezett bevonható ellenőr, valamint a NATO partnerszervezetektől delegált francia, luxemburgi, norvég és olasz vendégellenőrök.

1595936416
A feladat egybeesett a Nyitott Égbolt Szerződés szerint idén Ukrajna felett végrehajtott magyar−olasz megfigyelő repüléssel, így a CFE-csoport a magyar „Ancsával" (An-26) repülhetett Kijevbe és vissza.

Az ellenőrcsoport sikeresen végrehajtotta a Devicskiben található 6. Tüzérkiképző-ezred és a Goncsarovszkojéban található 1. Önálló Harckocsidandár ellenőrzését. Az éves adattárakban és a parancsnoki tájékoztatóban jelentett eszközöket előtalálták. Ellenőreink megtekinthették a két alakulat gyakorló- és lőtereit is. A CFE-szerződés szerint az ellenőröknek joguk van minden két méternél szélesebb ajtón bemenni az objektumokba, hogy meggyőződjenek arról, nem rejtettek-e az ajtó mögé elszámolásköteles, a szerződés által korlátozott eszközt (TLE). Örömmel jelenthetjük, hogy a többnemzeti csoport előtt nem maradtak zárt ajtók, mindenhová bebocsátást nyertek.

Az ellenőrzés hivatalos nyelve az angol volt, de a gyakorlatban igazi európai nyelvi kavalkád alakult ki a munka folyamán. Nemegyszer előfordult, hogy az angolul feltett kérdésre oroszul vagy franciául érkezett a válasz, vagy az olasz pohárköszöntőre angolul válaszolt az ukrán házigazda.

Az ellenőrzések után az ukrán kísérőcsoport rövid kulturális programra hívta vendégül az ellenőrcsoportot. Ennek keretében bemutatták a kijevi Lavrát (a legjelentősebb ortodox kolostor Ukrajnában) valamint a tőle nem messze lévő II. világháborús múzeumot és szabadtéri kiállítóhelyet.

Fotók: a szerző felvételei