Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek egy új-zélandi katona ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. november 26. 19:03

Kémkedés címén vádat emeltek egy új-zélandi katona ellen, akit tizennégy évi börtönre is ítélhetnek, ha bűnösnek találják – közölte november 25-én, szerdán az új-zélandi hadsereg.

Ez az első eset az ország modern kori történetében, hogy egy katonával szemben ilyen ügyben vádat emelnek. Tizenhét vádpontban folytatják le majd az eljárás katonai bíróság előtt.

Az ügyről csak kevés részletet lehet tudni. A vádlott katona a legnagyobb új-zélandi katonai bázison, a Linton támaszponton teljesített szolgálatot, Palmerston North város közelében. A Newsroom hírportál értesülése szerint a férfi egy olyan szélsőjobboldali csoporttal állt kapcsolatban, amely nagy hangsúlyt helyez a testépítésre, és tagjait harcos szerzeteseknek tekinti.

Az új-zélandi hatóságok kemény kézzel lépnek fel a szélsőjobboldali szerveződések ellen azóta, hogy tavaly egy férfi, aki a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, lemészárolt 51 embert két mecsetben. Az elkövetőt augusztusban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, és a bíróság döntése értelmében soha nem helyezhető szabadlábra.