Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a VII. Vajai Honvéd Művésztelep

Szöveg: Farkas Kinga | Fotó: Bankó József |  2022. május 28. 9:58

Május 16-26. között rendezték meg a Vay Ádám Kastélymúzeumban a VII. Vajai Honvéd Művésztelepet, tizenkét alkotó részvételével.

web_BHD8596

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kezdeményezésével indult táborban sokáig a debreceni alkotók voltak többségben, de az évek során csatlakozók hírét vitték a családias hangulatú, elmélyült munkára alkalmas művésztelepnek, így idén az „idegenek” már kétszer annyian voltak, mint a hazai csapat.

A május 26-án megtartott táborzáró és kiállításmegnyitó ünnepségen részt vett Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Tisza Sándor Rajmund, Vaja város polgármestere, a szervező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) képviseletében pedig Gőcze Béla alezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság megbízott igazgatója.

A meghívott közönség – így az alkotók jelen lévő elöljárói is – nagy örömére 11 órától a Debrecen Helyőrségi Zenekar kvintettje fogadózenével várta az érkezőket a kastélyparkban.

web_BHD8509

A rendezvény a kiállítótérben folytatódott Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám gyűjteményvezetőjének köszöntőjével.

Az utána felszólaló Gőcze Béla alezredes beszédében megköszönte mind a kastélymúzeum, mind pedig Vaja városának évek óta tartó támogatását. A folytatásban üdvözölte, hogy a művésztelepre immár az ország minden szegletéből érkeztek alkotók, így ebben a tíz napban újabb szakmai, baráti és bajtársi kapcsolatok köttettek. Ezek a honvédségi alkotók mostantól kezdve számíthatnak egymásra, ahogy a Magyar Honvédség is számít rájuk – a szakmai munkájukra és a művészi tevékenységükre egyaránt.

A művésztelep nyújtotta feltöltődés után mindenkinek új ötleteket és kreatív energiákat kívánt munkája folytatásához.

web_BHD8561

A tábort vezető Tamus István grafikusművész bemutatta az alkotókat, és arra is figyelmet fordított, hogy méltassa Kása Ferenc főtörzsőrmester eddigi munkáját, aminek elismeréseként - a honvédelem napja alkalmából - Mednyánszky-díjban részesült. Tamus István beszédében a különböző grafikai és festészeti technikákkal készült alkotások bemutatásának köszönhetően a kiállítás résztvevői betekintést nyerhettek a művésztelep mindennapjaiba is.

A program záróakkordjaként Tisza Sándor Rajmund polgármester mondott pohárköszöntőt, hangsúlyozva, hogy a város számára komoly értéket jelent a honvédségi művésztelep.

Bár Vaja város az ország távoli szegletében található, a Budapestről érkező vendégek is örömmel várják a következő alkalomra szóló meghívót.

A kiállítás június 22-ig látható a Vay várkastélyban.