Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zalaegerszegen is útjára indul a honvéd kadét szakképzés

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 6. 16:45

Újabb iskolában indul honvéd kadét szakképzés a következő tanévben. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikumban a honvéd kadét, gépjármű mechatronikai technikusképzés elindításáról szóló írásbeli miniszteri engedélyt dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át október 6-án, kedden a város és az intézmény képviselőinek.

20201006_Zalaegerszeg (4)

Dr. Ruszin Romulusz elmondta: a honvédelmi tárca szeretné, ha a fiatalok megismernék a Magyar Honvédséget, és minél több iskolának lenne lehetősége valamilyen formában csatlakozni a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban meghatározott célokhoz, a honvédelmi képzéshez, szakképzéshez. Hozzátette: a haza védelme a legszentebb, és legszebb hivatás.

„A program sokkal több egyszerű fegyverbeszerzésnél. Fontos része az is, hogy a technikai eszközök egy részét Magyarországon gyártsuk – jó példa erre Zalaegerszeg, ahol néhány éven belül gyalogsági harcjárművek készülnek majd. Nem tehetjük meg, hogy nem készítjük fel a magyar fiatalokat arra, hogy ebben később ne tudjanak tevékenyen részt venni. A Honvéd Kadét Program keretében is képzünk ilyen szakembereket” – hangsúlyozta beszédében a helyettes államtitkár.

20201006_Zalaegerszeg (6)

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a komoly katonai hagyományokkal rendelkező város ismét bizonyítja, mennyire elkötelezett a haza szolgálata iránt. Németh Dezső, a Munkácsy Mihály Technikum igazgatója köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztérium és a városvezetés támogatásáért. Mint fogalmazott: szeretnék tovább ápolni a katonai hagyományokat.

A honvéd kadét, gépjármű mechatronikai technikus képesítés megszerzését követően a fiatalok közúti jármű, valamint katonai harc- és gépjármű javító, illetve karbantartó szervizekben, műhelyekben helyezkedhetnek majd el. A jövő tanévtől induló képzés illeszkedik a városban elindult honvédelmi beruházásokhoz és fejlesztésekhez. Utóbbiak közül a Lynx gyalogsági harcjárműcsalád magyarországi gyártását lehetővé tevő üzem felépítése a legfontosabb, amelynek létesítéséről szeptemberben írták alá a szerződést.

20201006_Zalaegerszeg (8)

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum egyébként 2015-ben csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium emelt szintű honvédelmi nevelési programjához, a Honvéd Kadét Programhoz. Az iskolában rendszeres honvédelmi szabadidős programokat szerveznek és a fiatalok számára lehetőség van a katonai alapismeretek (a 2018/2019-es tanévtől honvédelmi alapismeretek) közismereti tantárgy tanulására, valamint a tantárgyból az érettségi vizsgára történő közép- és emelt szintű felkészülésre.

GALÉRIA