Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. május

2021. május 14. 10:29

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Különleges tapasztalatcsere
Magyar és amerikai különleges műveleti csoportok tartottak közös kiképzést a szomódi lőtéren. A huszonnégy fős alegység foglalkozásainak fő célja az volt, hogy egymástól tanulva, a másik fél tapasztalatait hasznosítva egységesítsék eljárásrendjeiket, továbbá gyakorolják a mindkét nemzet által használt fegyverek és robbanószerek alkalmazását.

 

FÓKUSZBAN

Háborgó vizeken
Az ország földrajzi helyzetéből adódóan a magyar hadihajózás legfontosabb színtere a Duna volt. A mohácsi vereségünket (1526) követően aztán közel négyszáz esztendőre elvesztette önállóságát hazánk, s ezzel együtt a flotta is; haditengerészeink később a Habsburg Birodalom lobogója alatt szolgáltak.

Egyenlőtlen küzdelem
Az első világháború kitörésekor az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészete számára a legrosszabb forgatókönyv valósult meg: a papíron szövetséges, ám a konfliktus kezdetén a semlegesség útját választó Olaszország nélkül, egyedül kellett szembenéznie a brit egységek által támogatott francia flottával. A nyomasztó túlerő miatt a dualista birodalomnak az Adriai-tenger feletti uralom megtartása és a partvédelem maradt meg reális opcióként.

Repülő ördögök
A császári és királyi Duna-flottilla – bár hajói számában és méretében is messze elmaradt az adriai flottától – az első világháború során a legaktívabb, legtöbbször harcba vetett része volt az osztrák–magyar haditengerészetnek. A Dunán és a Száván tevékenykedő folyami egységek (ellentétben a tengereket szelő társaikkal) a szárazföldi hadsereg, azon belül is jellemzően az adott frontszakasz parancsnoka alárendeltségében kaptak feladatokat.

Úszó történelem
A 150 éve vízre bocsátott LEITHA felbecsülhetetlen értéket képvisel, hiszen egyedüliként maradt fenn a 19. században épült folyami monitorok közül, de az 1900-as években gyártott példányokból is legfeljebb fél tucat élhette túl a történelem viharait. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum külső kiállítóhelye, egyben az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója 2015-től látogatható – tavasztól őszig – az Országház északi homlokzata előtt kialakított horgonyzóhelyen.

Dunai hajósok
A magyar folyami hadihajózás története napjainkban az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred keretein belül íródik. Az alakulat parancsnokát, Szilágyi Zsolt ezredest arra kértük, hogy mutassa be közelebbről a hadihajós szervezet rendeltetését, hivatásuk sajátosságait.

Kettős cél
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesületének elnöke, dr. Balogh Tamás segítségével ismerhetjük meg a katonai hagyományőrzés e különleges területét, valamint az általa irányított szervezet munkáját, céljait.

 

HÁTORSZÁG

A kapuk őrzői
A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. 2001 óta, vagyis éppen húsz éve van jelen az őrzés-védelmi szolgáltatás piacán.

Bátran és hűséggel
A Pápai Svájci Gárda több mint fél évezredes – megkérdőjelezhetetlen hűséggel teljesített – történelmében két meghatározó dátumot tartanak számon. A szervezetet 515 éve, 1506. január 22-én alapította II. Gyula pápa, azonban csapatünnepükre minden évben május 6-án kerül sor.

Múlt, jelen, jövő
A napjainkban a Honvédelmi Minisztérium kizárólagos tulajdonában lévő HM Zrínyi Nonprofit Kft. részeként működő Zrínyi Kiadó immár 70 éve tevékenykedik a hadsereg és a kultúra szolgálatában. Kiadványai megbízható, hiteles és naprakész tartalmat kínálnak színvonalas, egyben minőségi formában.

Közérdekű
Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, amely a 2021. március 23. és április 23. között beérkezett adatok alapján készült.