Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csengeri 2018: folytatódott a lövészgyakorlat

2018. február 28. 11:15

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalja februárban tovább folytatta a tavaly elkezdett kiképzési folyamatot.

1599182442
A Csengeri elnevezésű gyakorlat 2017-ben kezdődött a 39. Lövészzászlóaljnál. A gyakorlat célja, hogy minden eddiginél nagyobb és alaposabb harcászati felkészültséget adjon a lövészeknek. A kiképzés idén is folytatódik, a nemrég befejeződött első fázis a kisalegység-harcászatról, illetve csoportparancsnoki felkészítésről szólt.

A részben tűzcsoport-szintű harcászatból, részben rajszintű összekovácsolásból álló kiképzési folyamatot Csengeri Imréről nevezték el, aki az első világháborúban a 39. császári és királyi gyalogezred tiszthelyetteseként harcolt, cselekedetei révén az ezred legkiemelkedőbb alakjai közé tartozott.

1599182443
A gyakorlat során szimulált, valósághoz közeli harci helyzetekben mérték fel a lövészkatonák teljesítményét és tűrőképességük határát. Az egész napos felkészítéseken túl a néha éjjel is igénybe vett lövészek – magas szintű felkészültségük bizonyítékaként – három héten keresztül „harcoltak" a hajdúhadházi gyakorlótéren.

Az idei gyakorlat első fázisának végén dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszönetét és elismerését fejezte ki a katonáknak, valamint irányt mutatott a Csengeri 2018 gyakorlat folytatásához.

Fotó: Hajdu Zoltán tizedes és Szalka Miklós őrvezető