Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fény az éjszakában

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. április 30. 19:02

Harcolni éjszaka is kell – a telihold viszont csak bizonyos napokon adhat a tüzérségnek megfelelő fényt, ha egyáltalán. A problémát részben világító gránáttal lehet megoldani…

Lassan teljesen beáll a sötétség az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő hajmáskéri lőtér kőröshegyi bázisán. Feltétlenül meg kell várni, amíg az utolsó természetes fénysugarak is eltűnnek, mert az április 29-ei, éjszakai kísérleti aknavető-lövészet célja éppen az, hogy kitapasztalják, milyen képességekkel is rendelkezik a rendszeresítés előtt álló, jelenleg csapatpróbán lévő MAE-86-os típusú világító gránát.

A hatvan milliméteres aknavetőt már felállították, a gránátot gyártó spanyol cég munkatársai pedig éppen a szakszerű kezelést magyarázzák a foglalkozáson résztvevő állománynak. Megtudjuk például, hogy 1200 méterre lövik majd ki a gránátot, és az időzítőt harminc másodpercre állítják be – hideg csőnél a tapasztalatok szerint érdemes ennél eggyel kevesebbre programozni.

1595953291

Ez a rövid gyakorlat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Bocskai Tüze 2013 nevű komplex páncéltörő és aknavető gyakorlatának része, és azt a célt szolgálja, hogy teszteljék az új eszköz képességeit. Somogyi János alezredes, a dandár megbízott törzsfőnöke, egyben az MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti és kiképzési főnökség harctámogató részlegének vezetője kérdésünkre elmondja: a technikai adatok szerint a rendszeresítésre tervezett világító gránátok fényereje millió lux felett van. (Összehasonlításként: egy száz wattos izzó fényereje száz lux.)

„Mindenki tudja, hogy a harctevékenységet éjszaka is folytatni kell, ezért szükséges, hogy más eszközök – páncéltörő eszközök, lövegek vagy éppen gyalogsági harcjárművek – számára is megvilágítsuk a terepet. A bemutató célja az, hogy katonák lássák a gránát képességeit, és a látottakat hozzá tudják igazítani a harcászati feladatokhoz" – világítja meg a gyakorlat lényegét az alezredes.

1595953291

Közben az elméleti bemutató véget is ér, és hamarosan felhangzanak a jól ismert vezényszavak. Az aknavető megszólal, majd kis idő múlva a hajmáskéri lőtér felett narancsos fénygömb jelenik meg, amely lassan lehullva megvilágítja a most még nem létező éjszakai célpontokat…

A szerző felvételei