Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Dark Blade 2019

Szöveg: Vatai Nándor hadnagy |  2019. június 2. 12:17

Közel három hét után befejeződött a 2019-es Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által szervezett többnemzeti helikopteres gyakorlat. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis 49 fős küldöttséggel képviselte nemzetünket a 13. alkalommal megrendezett Dark Blade gyakorlatsorozat idei csehországi állomásán.

1599203660
Az eseményen több mint huszonöt helikopter végzett különböző feladatokat hat nemzet megközelítőleg hatszáz katonájának közreműködésével. A magyar kontingens öt helikopterrel járult hozzá a légi műveletekhez, amelyek során összesen közel hetven órát töltött a levegőben.

1599203660
Az utolsó héten további összetett légi műveletek (COMAO) mellett a Mi-24P típusú helikoptereink közvetlen légi támogatással (CAS) egybekötött levegő-föld éleslövészetet hajtottak végre összetett harcászati környezetben Boletice gyakorlóterén belga, cseh és magyar Előretolt Repülés Irányító Csoport (ERICS) közreműködésével. A lövészetek segítésén kívül a magyar ERICS részt vett a légi oltalmazással egybekötött konvoj kísérést szimuláló műveletben is, közösen két belga felségjelű A109 típusú helikopterrel.

Ezúttal sem maradhatott el az éjszakai repülés, amit a magyar pilóták három helikopteres kötelékben végeztek el éjjellátó készülék (NVG) segítségével. Az utolsó napra már csak az úgynevezett „crossflight" maradt. A pilótáknak lehetőségük nyílt más nemzetek helikoptereivel kiképzési repülést végrehajtani, így néhány órára magyar kezek alá került a cseh Mi-24 és Mi-17, a belga NH-90, valamint szlovén AS-352 „Cougar" is.

A Dark Blade 2019 rengeteg új tapasztalattal járult hozzá a magyar helikopteresek fejlődéséhez. A rendkívül esős időjárás miatt nagyon precíz tervezést és végrehajtást igényelt minden feladat. Ehhez hozzájárult a kiutazó repülőműszaki állomány fáradhatatlan és hibátlan munkája. Idén is bebizonyosodott, hogy a magyar helikopterek elengedhetetlen résztvevői az évről évre megrendezendő gyakorlatoknak.

1599203660
Fotó: Hamza Norbert zászlós és a szerző felvételei