Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordszámú résztvevőt várnak az 55. müncheni biztonságpolitikai konferenciára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. február 12. 20:14

Minden eddiginél több politikai vezető vesz részt a pénteken kezdődő 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amely a nemzetközi kapcsolatok rendjének felbomlása miatt a rendezvény történetének legfontosabb találkozója lehet – mondta február 11-én, hétfőn Berlinben Wolfgang Ischinger, az MSC elnöke.

A német diplomata a konferenciát bemutató tájékoztatóján kiemelte: a szervezők arra törekedtek, hogy a nemzetközi közösség valamennyi nagy kihívása és válsága szerepeljen a napirenden, így a „klasszikus" témák mellett az éghajlatváltozás biztonságpolitikai vonatkozásairól is lesz majd szó. A venezuelai „dráma" viszont már nem fért bele a sűrű hivatalos programba. Ez „nagy kár", de a 100-nál is több kísérőrendezvényen és az informális beszélgetéseken bizonyára kiemelt téma lesz majd dél-amerikai ország válsága – mondta Wolfgang Ischinger.

A konferencia első, péntek délutáni nyitó beszélgetésének vendége az eredeti tervek szerint Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő lett volna, aki azonban belpolitikai elfoglaltságaira hivatkozva lemondta részvételét. Így viszont több idő lesz arra, hogy a kancellár kifejtse gondolatait az Európai Unió külpolitikai, biztonságpolitikai feladatairól és válaszoljon a közönség kérdéseire – mondta az MSC elnöke. Hozzátette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt sem köszönthetik a rendezvényen, amely azonban így is minden korábbinál nagyobb szabású lesz.

A háromnapos tanácskozásra a biztonságpolitika 600-nál is több alakítója és szakértője hivatalos, köztük 35 állam-, illetve kormányfő, nagyjából 50 külügyminiszter és 30 védelmi miniszter. A biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett konferencián több mint 60 politikusból álló amerikai küldöttség vesz részt, az élen Mike Pence alelnökkel és Nancy Pelosival, a képviselőház demokrata párti elnökével. A nemzetközi viszonyok alakulását, a nagyhatalmak versengését jelzi az is, hogy a kínai delegáció is rendkívül népes, és nem „egyszerűen valamelyik miniszter", hanem legbefolyásosabbként számon tartott külpolitikai szakpolitikus, Jang Csiecsi, a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságának tagja vezeti – fejtette ki Wolfgang Ischinger.

A többi között elmondta: az MSC fontos feladata a nem európai résztvevők számára megmutatni, hogy „az Európai Unió létezik, fennmarad és fejlődik majd a jövőben". Azonban az EU-t jelenleg a közösséget szétziláló, „centrifugális erők" és a jó légkört veszélyeztető, „atmoszférikus zavarok" jellemzik. Így például Párizs és Róma viszálya miatt nemigen lehet arra számítani, hogy a két kormány képviselői a konferencián közös munkával „jelentősen hozzájárulnak" az EU egységének, cselekvőképességének felmutatásához.

A Bayerischer Hof szállodában tartandó előadások, pódiumbeszélgetések és viták résztvevőinek névsora az utolsó órákban is változhat, ezért a konferencia pontos programját csak röviddel a megnyitó előtt hozzák nyilvánosságra. Az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat az idén Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök kapja a görög-macedón névvita címen elhíresült diplomáciai csatározás lezárásáért.