Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2020: őrségváltás a tengereken?

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. december 8. 19:57

Egy új, amerikai elemzés szerint 2020-ra már a kínai népi haditengerészet flottája rendelkezik majd a legtöbb hajóegységgel, átvéve az amerikai haditengerészet eddigi vezető szerepét.

Az Amerikai−Kínai Kereskedelmi és Biztonsági Bizottság szerint 2020-ra 351 kínai haditengerészeti hadihajó áll majd hadrendben és emiatt szükség van egyrészt az amerikai flotta megerősítésére, hajói számának növelésére, másrészt a csendes-óceáni flotta bővítésére is.

1595984132

A bizottság azt kéri a Kongresszustól, hogy a csendes-óceáni flotta kötelékébe tartozó hajók számát 67-re növeljék meg. A honi kikötők struktúrájának átalakításával pedig 2020-ra érjék el, hogy a haditengerészet erőinek 60 százaléka a térségben is állomásozzon.

Bár a jelentés kritikusai az amerikai technológiai fölényre, illetve a repülőgép-hordozók területén 11-1 arányú amerikai túlsúlyra hivatkoznak, a bizottság szerint az új kínai fegyverrendszerek, elsősorban az új generációs, hajók elleni, nagy hatótávolságú, irányított rakéták alapvetően befolyásolják az amerikai flotta műveleti lehetőségeit a térségben.