Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apache: irány a tenger!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 16. 22:36

Az amerikai hadsereg hajóvadász feladatokra alkalmas helikopterré fejleszti tovább a jól bevált AH-64D Apache Lonbow és az Afganisztánban most debütált AH-64E Block III Apache Guardian harcihelikoptereit. A fejlesztés elsősorban a szoftvereket, illetve a gép felderítő- és kommunikációs rendszereit érinti.

1595980847

A fejlesztés középpontjában a Longbow radarrendszer áll, melynek bővítik az alkalmazható hullámhossz-tartományát, így alkalmasabb lesz a partközeli vizeken hajózó, kis méretű célpontok felderítésére és követésére is. A gépek megkapják a Link 16 kommunikációs rendszert is, melyet a haditengerészet és a légierő már széles körben használ. Így a három haderőnem a 2011 óta prioritásként kezelt csendes-óceáni hadszíntéren sokkal jobban tud majd együttműködni. Frissítik a helikopterek szoftverrendszereit is, melyek a továbbfejlesztett radarral együttműködve a szárazföldön már megszokott módon képesek lesznek kiválasztani és azonosítani a tengeri célpontokat.

A már 2017-ben tesztelni szándékozott továbbfejlesztés nem azt jelenti, hogy a tengerészgyalogság AH-1W/Z Super Cobra harcihelikoptereit AH-64E-re cserélnék le. A hadsereg egyszerűen szeretné kibővíteni a szárazföldben, így repülőterekben sem bővelkedő csendes-óceáni térségben a szóba jöhető helikopterbázisok számát – hajófedélzettel.

Címkékhaditechnika