Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

5 film, amit látnunk kell 2018-ban

Szöveg: Révész Béla |  2017. december 19. 10:13

A mögöttünk álló esztendőben eléggé el voltak kényeztetve a háborús filmek szerelmesei. Nem lesz ez másképpen jövőre sem, s ha mennyiségben nem is, reményeink szerint minőségben legalább olyan erős évünk lesz, mint az elteltben. Öt mozit ajánlunk, amit az előzetes hírek alapján érdemes lesz megnézni 2018-ban.

The Last Full Measure

1596042643

Megtörtént esetet dolgoz fel a film. William H. Pitsenbarger mintegy 300 mentőakcióban vett részt Vietnámban, hogy sebesült bajtársain segítsen. 1966. április 11-én is ezt tette, mintegy hatvan katona életét mentve meg, ám ezen a napon elhagyta szerencséje, és az akkor 21 éves fiatalember életét vesztette. Bátorságáért és önfeláldozásáért posztumusz kapta meg az USA legmagasabb katonai kitüntetését. A furcsa csak az, hogy erre harmincnégy évvel később, 2000 decemberében került sor. A sztori alapján a film érdekesnek ígérkezik, és akkor még meg sem említettük Samuel L. Jackson, Christopher Plummer, Ed Harris, William Hurt, Peter Fonda és John Savage nevét, akik valamennyien szerepet vállaltak a készülő alkotásban.

12 Strong

1596042643

Jövő év elején mutatják be a dokufilmes és fotóriporter Nicolai Fuglsig rendezésében a 12 Strong című mozit, Chris Hemsworth és Michael Shannon főszereplésével. A történet visszakanyarodik 9/11-hez, amely után első körben egy tucatnyi elit katonát küldenek Afganisztánba, akik aztán lazán átveszik a helyi harcmodort, és lóháton indítják meg saját háborújukat a tálibok ellen. Biztató előjel, hogy a produceri listában Jerry Bruckheimer neve is ott virít.

Ruin

1596042643

Justin Kursel óriásit robbantott két éve a Macbeth rendezésével, hogy aztán annál kínosabb kudarcban legyen része az Assassin’s Creeddel. A csorbát most kiköszörülheti, a Ruin című film egy kissé kifacsart bosszúmozi lesz, amelyben egy SS-tiszt a II. világháború végén egyenként kutatja fel és gyilkolja le halálosztagának tagjait, remélve, hogy ezzel megtisztul bűneitől. A férfi főszereplő neve még nem nyilvános, de Christian Bale esélyesnek tűnik. Ami azonban biztos, hogy Gal Gadot a Wonder Woman második részének forgatása előtt még ezt a filmet fejezi be.

The 15:17 To Paris

1596042643

Clint Eastwoodtól megszokhattuk, hogy jó érzékkel csap le rendezőként az igazi hősökről szóló, megtörtént sztorikra. Legújabb filmjében a 2015. augusztus 21-én, a Brüsszelből Párizsba tartó durva eseményeket dolgozza fel, amelynek során három amerikai megakadályozta, hogy egy Ayoub El-Khazzani nevű terrorista vérfürdőt rendezzen az utasokkal teli szerelvényen. Nem valószínű, hogy találunk ennél aktuálisabb témát a 2017-es kínálatban, ráadásul Eastwood neve alapból garancia.

Tough As They Come

1596042644

A legérdekesebb párost kétségtelenül a Sylvester Stallone – Adam Driver kettős jelenti a jövő évi felhozatalban. A Star Wars-filmek kedvence Travis Millst alakítja, aki olyan súlyosan sérült meg az afganisztáni hadszíntéren, hogy mindkét karját és lábát amputálni kellett. A sztori valós, Mills a Tough As They Come című könyvben írta meg borzalmas történetét, és azt, hogyan tudja valaki ilyen körülmények között folytatni az életét. Stallone Mills apósát alakítja majd, s nem mellékesen ő rendezi a filmet is.

Címkékfilmkritika