Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háborús filmek megmentése

Szöveg: Révész Béla |  2016. július 24. 12:41

Tizennyolc évvel ezelőtt, 1998. július 24-én mutatták be azt az alkotást a mozikban, amely egycsapásra felülírt mindent, amit a háborús filmekről addig gondoltunk. A Ryan közlegény megmentése azóta is alfája és ómegája a műfajnak.

1596017150

Robert Rodat forgatókönyvíró érdeme az alapötlet, valamint annak kibontása, amely Ryan közlegény mindent felülíró sikerét eredményezte. Rodat két valós történetből gyúrta össze saját fiktív sztoriját. Az egyik egy olyan család tragédiája volt, akik nyolc gyermeküket vesztették el a polgárháborúban. A másik valóban a normandiai partraszálláshoz kapcsolódik. A Niland família négy gyermeke is harcolt a világháborúban. A partraszálláskor két testvérét veszítette el, a Távol-keleten a harmadikat. (Érdekesség, hogy az utóbbi esetben hamis volt a halálhír.) Niland őrmester adta végül Ryan közlegény alakjához a mintát, ő volt az, akit valóban hazaszállított a hadsereg.

1596017150

Rodat ötletére és forgatókönyvére Mark Gordon producer csapott le elsőként, akinek nem kellett sokáig nógatnia Steven Spielberget és Tom Hankset, hogy szálljanak be a dologba. Spielberg akkor már több éve a világ legkomolyabban jegyzett művészei között volt, hiszen a Schindler listájával végérvényesen kilépett a showrendezői státuszból. 1997-ben kezdték el a forgatást, s a végeredmény megbabonázta a világot. Ez elsősorban Spielberg hiperrealisztikus megközelítésének és Janusz Kaminski operatőr új technikával operáló, teljesen újszerű kameramozgásának volt köszönhető. Az a látvány, amely a film első fél óráját, magát a partraszállást jellemzi, azóta is überelhetetlen.

1596017151

A mozi azonnal kultikussá vált. Két BAFTA-, öt Oscar- és két Golden Globe-díjat zsebelt be. A gyártási költség valamivel 70 millió dollár fölött volt, az összbevétel pedig bőven 216 millió dollár fölé kúszott. A díjak és a profit persze kiemelt fontossági Hollywoodban, de ne feledkezzünk meg arról a hatásról sem, amit a mozi a film világára gyakorolt. Ahogyan kritikánkban fogalmaztunk: „a Ryan közlegény egyben a háborús filmek megmentése is volt a totális kiüresedéstől. Újabb ajtót nyitott egy új vizuális világba, amellyel (ritka pillanat) a nézők és a filmes szakma egyaránt csak nyert. Talán meg lehet kockáztatni a kijelentést: ez a valaha készült legjobb film ebben a műfajban."

Címkékévforduló