Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatti ismét csattant

Szöveg: Takács Vivien |  2018. szeptember 9. 8:34

Felfűtött gőzmozdonyok, parádés mozdonybemutatók, mozdonyszépe-választás, hagyományőrző katonák, koncertek és szórakoztató interaktív programok várják azokat az érdeklődőket akik szeptember 8-9-én ellátogatnak a budapesti Vasúttörténeti Parkba.

1599192756
A hagyományosan minden évben megrendezett Gőzmozdony Grand Prix mellett idén a MÁV Zrt. megalakulásának 150., míg a MÁV Nosztalgia Kft. megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

1599192757
Ebben az évben először Jásdi Balázs vezetésével a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) hagyományőrző tagozata is részt vesz a rendezvényen, méghozzá nem akárhogy: a Matasz kezelőszemélyzete dinamikus légvédelmi bemutató keretében, egy második világháborúban használatos légvédelmi ágyú díszlövésével (FLAK 39. r-rel) indította el a Gőzmozdony Grand Prix-t.

1599192757
„A díszlövéssel tiszteletünket fejeztük a MÁV első és második világháborúban elesett hősei előtt" – hangsúlyozta Jásdi Balázs. Hozzátette: Csattit, a légvédelmi ágyút 1939-től használták a nagyobb távolságról érkező repülőgépek ellen. Mint megtudtuk a Matasz hagyományőrző tagozata évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a MÁV Nosztalgia Kft.-vel.

1599192757
A rendezvényen Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka nevében Demeter Attila alezredes, az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője is részt vett.

A „nagyfutam" alkalmával a mozdonyvezetők különböző – az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás és a kisasszonyok kiszabadítása – versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A próbák leglátványosabb attrakciója a „sörmenet", amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell vezetni, hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz ne essen le. A mozdonyok erőpróbája mellett ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés, gőzmozdonyon való utazás, külföldi járműérdekességek várják a hétvégén ellátogató gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

1599192758
Fotó: a szerző felvételei