Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverszünet karácsonyra

Szöveg: Snoj Péter |  2017. december 24. 19:02

Ki ne ismerné a híres történetet, miszerint 1914 karácsonyán elhallgattak a fegyverek és a háború poklában az ellenségek, a félelemtől reszkető katonák lövészárkaikat elhagyva fogtak kezet egymással a senkiföldjén? A jól dokumentált eseményhez a popkultúra is hozzányúlt pár alkalommal.

1596042909

Az 1914 nyarán kirobbantott Nagy Háborúban szolgáló katonák abban a hitben vonultak fel Európa hadszíntereire, hogy – amint azt gyakran ma is emlegetik – „mire a falevelek lehullanak" a mindent eldöntő harc, a háborúk háborúja is véget ér. Mint tudjuk, nem így történt…

A csalódott katonák – akik közül sokan azért jelentkeztek önként, mert azt gondolták, hogy a távolról „jó murinak" tűnő küzdelmek közepette fiúból férfivá érnek – honvágytól szenvedve harcoltak és igyekeztek túlélni még egy napot a földi pokolban. Nemzetiségüktől függetlenül vágytak az otthon melegére és a karácsony meghittségére. Talán ennek is köszönhető, hogy egy-egy frontvonal menti bátor kezdeményezés hatására mindkét fél hajlott a lehetetlenre: fegyverszünetet kötni az ünnepekre.

1596042910

Ami ezután következett már jól dokumentált. Az addig ádáz ellenségek december 24-én ellenféllé szelídültek és futballmeccsek egész sorát folytatták le a véráztatta senkiföldjén. Tisztjeik, bár tudták, hogy tiltani kell, sőt meg kell akadályozni az ellenséggel való barátkozást, mégis úgy gondolták, hogy három nap nem a világ, s ennyi kijár. Azt talán nem is sejtették, hogy a történelem egyik leghíresebb fejezetének szereplőivé válnak.

A történetet azóta a popkultúra számos alkalommal feldolgozta. Álljon itt néhány híresebb film és videó, amelyeket megtekintve közelebb kerülhetünk a már több, mint száz évvel ezelőtt történtekhez.

1596042910

Joyeux Noël

A francia Christian Carion rendezésében 2005-ben megszülető Fegyverszünet karácsonyra című film csaknem két órában foglalja össze a lövészárkok árnyékában lezajló eseményeket. A zenés betétekkel tarkított alkotásban skót, francia és német katonák karácsonyát kísérhetjük végig, rámutatva a háború értelmetlenségére. A film külön értéke és érdekessége, hogy minden szereplő a saját nyelvén szólal meg, még hitelesebbé téve a történetet. Éppen ezért még azok számára is javasolt eredeti nyelven, felirattal megtekinteni a mozit, akik amúgy a szinkronos alkotásokra esküsznek.

A film trailere:

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…
A teljes film eredeti nyelven:

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


Paul McCartney – Pipe of Peace

A The Beatles énekese szólókarrierje során, 1983-ban forgatta le a Pipe of Peace albumnévadó dalának klipjét. A békét éltető alkotás szintén a nagy háború lövészárkainak karácsonyi életébe kalauzol el bennünket.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Háborúval még reklámozni is lehet…

Tőlünk nyugatabbra bevett szokás a nevesebb és tehetősebb áruházláncoknál, hogy karácsonyra minden évben kihoznak egy-egy új reklámfilmet. Ennek már akkora kultúrája van, hogy az emberek gyakorta előre találgatják a témát, jelleget és várják, hogy melyik shop mivel lázítja vásárlásra hű vevőit. A Sainsbury’s brit kereskedelmi áruházlánc vezetése 2014-ben, a háború kitörésének és cikkünk témájául szolgáló eseményének századik évfordulóján vágott bele a kockázatos forgatásba: háborúval reklámot csinálni. Persze az ügyes megközelítésnek hála a célközönség imádta, sokan úgy érezték, hogy lám-lám hősi halottjainkról még a nagy vállalatok is megemlékeznek. Hogy ezzel a célzattal nyúltak-e a témához, vagy csak épp szerencsés és ügyes marketing volt-e a bevétel növelése érdekében, mindenki döntse el maga.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…