Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

152 évvel ezelőtt született Kratochvil Károly altábornagy

Szöveg: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium | Fotó: az iskola felvételei |  2021. december 15. 9:35

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium névadója 152 évvel ezelőtt, 1869. december 13-án született Brünnben. Édesapja példáját követve, ő is a katonai hivatást választotta.

Kratochvil tábornok mindhalálig hű maradt azokhoz az örök érvényű értékekhez, amit gyerekkorában kapott. Egy világégésben bátor - embereiért aggódó - tábornok volt, aki ember és katona maradt a legnagyobb embertelenségben is.

Kratochvil (nyitó)

Az iskola aulájában december 13-án megtartott csendes koszorúzáson – ahol Fekete András őrnagy, katonai igazgatóhelyettes mondott beszédet és helyezte el az emlékezés koszorúját – iskolasorakozó keretében emlékeztek meg az isonzói csata hőséről. Ünnepi beszédében Szilágyi József hadnagy úgy fogalmazott: „azt hiszem, hogy Kratochvil Károly mindannyiunk számára példát mutat szorgalom, kitartás, bátorság, emberség és hazafiság tekintetében. Ne teher legyen ez a vállunkon, hanem kifogyhatatlan motiváló erő a szívünkben, ami végigkísér minket akkor is, ha már messze kerülünk az iskolától.”