Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956: a magyar nép közös akarata

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. október 19. 18:46

Történelmünk folyamatos csaták sorozata, amelyeket fennmaradásunkért, a nemzetért vívunk - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tárca és a Magyar Honvédség központi ünnepségén, amit az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek október 19-én, kedden Budapesten.

1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapi központi ünnepség KLAC3499

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban rendezték meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi ünnepségét az 1956-os forradalom kitörésére emlékezve. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: október 23-a az egyik legfiatalabb, de egyben a legtöbb tapasztalatot is adó állami ünnepünk, hiszen a magyar nép közös akaratát testesíti meg. Azt az akaratot, amely utcára hívta az embereket egy olyan hatalom, zsarnokság ellen, amely meggyötörte és megnyomorította a nemzetet. Mint mondta, évtizedekig tilos volt emlékezni az 1956-os eseményekre, de a gondolatokból, az emlékekből és a szívekből soha nem lehetett kitiltani.

1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapi központi ünnepség KLAC3506

Benkő Tibor rámutatott: történelmünk folyamatos csaták sorozta, amelyet fennmaradásunkért, a nemzetért vívunk. Nem volt ez másképp 1956-ban sem, az akkori események pedig mai napig éreztetik hatásukat. „Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor a nemzetről, annak érdekeiről, Magyarországról és a magyar emberekről beszélünk. Mindig gondoljunk arra, hogy elődeink, őseink a Kárpát-medencében mennyi küzdelmes időszakot éltek át, azért, hogy a magyarság megmaradhasson” - mondta, hozzátéve: Magyarország útja változatlanul az az út, amelyen a nemzet érdeke mindig is fontosabb lesz bármi másnál, mivel csak ez a felfogás garantálja, hogy a magyar megmaradhasson magyarnak. „A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy Magyarország, a magyar nemzet azért maradhatott fent, mert tudott áldozatot hozni. Úgy, mint 1956 októberében” - hangsúlyozta a tárcavezető.

1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapi központi ünnepség KLAC3521

Az ünnepségen - amelyen részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár, dr. Korom Renáta jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Németh Gergely, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár is - Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese adott át elismeréseket.