Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956-ra emlékezve

Szöveg: Végső István | Fotó: Pásztor Gergely |  2022. december 11. 9:30

Az 1956-os események 66. évfordulójának tiszteletére a Pásztortűz Egyesület tagsága megszépítette, rendbe tette a kissé elhanyagolt nyughelyeket, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc kiskunhalasi sortüzének halottai alusszák örök álmukat.

pasztortuznyito
pasztortuz2

1956. október 27-én, késő délután, a kiskunhalasi szecessziós városházánál - máig tisztázatlan körülmények között - sortűz gyilkolt meg két kiskunhalasi embert. Egy 19 éves erdőgazdasági munkást, Gyöngyösi Pap Idát és egy nyugdíjas borbélyt, a 61 éves Poloznyik Kálmánt öltek meg ekkor a város központjában.

Végső István történész az 1956-os kiskunhalasi események kutatója hívta fel a figyelmet már 2006-ban, az 50. évfordulón is a két sírra, amik akkor is igen rossz állapotban voltak. Most az egyesülettel igyekeztek a sírokat és a környezetüket megtisztítani.

„Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, ahhoz, hogy méltóképpen lehessen fejet hajtani a 66. évfordulón a forradalom halasi áldozatai előtt” - mondta Végső István, történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

A sírok a kiskunhalasi új református temető második parcellájának első sorában találhatóak.