Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dél-szudáni törzsi ellentét akár háromezer áldozatot is szedhetett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 7. 20:48

Egy helyi illetékes szerint több mint 3 ezer halálos áldozatot szedett a múlt héten a törzsek közötti erőszak a fiatal Dél-Szudánban. Ha helytálló a közlés, ez a legsúlyosabb öldöklés a tavaly júliusban függetlenné vált ország történetében.

„Megszámoltuk a holttesteket, s eddig 2182 nőt és gyereket, illetve 959 férfit találtunk" – mondta Joshua Konyi, Pibor körzetének igazgatási főnöke. Pibor az erőszak dúlta Jonglei szövetségi állam egyik települése.

Független forrásból egyelőre nem erősítették meg a számadatot, az ENSZ legutóbbi becslése halottak „tizeiről, de akár százairól" szólt.

Az bizonyos, hogy az ország keleti részében a lou nuer és a murle törzs évek óta harcol egymással, ami számos áldozattal jár. ENSZ-adatok szerint mintegy 50 ezer embert sújt az erőszak, s ezeknek a megsegítésére a világszervezet pénteken széles körű humanitárius akciót hirdetett meg. Egyhavi élelmiszeradagokat osztanak ki a rászorultaknak, egyelőre 2 ezer belső menekültnek, jobbára nőknek.

Gaelle Sévenier, a Világélelmezési Program szóvivője arról számolt be, hogy egyik csoportjuk tagjai füvet evő embereket láttak.

Dél-Szudán ugyan termékeny talajjal rendelkezik, de területének csak 4 százalékát művelik meg, főként a biztonság teljes hiánya miatt.

Az etnikumok közötti viszályok az ország legsúlyosabb gondját jelentik. Egy ENSZ-jelentés szerint egyedül Jonglei államban a jószágok elrablását célzó támadások, illetve a megtorló akciók tavaly több mint 1100 ember halálát követelték és vagy 63 ezer embert kényszerítettek arra, hogy elmeneküljön a falujából.

CímkékENSZ