Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Gripen válthatja a Typhoonokat Ausztriában?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. május 12. 19:45

Az osztrák Eurofighter Typhoon vadászbombázók karbantartása drága és jellemzőiket tekintve sem tartoznak már az élvonalba. A svéd Saab repülőgépgyártó cég kormányközi megállapodást kíván kötni az osztrák vezetéssel a Gripennel kapcsolatban.

saab-gripen-austria

Ausztria régóta fontolgatja, hogy megválik 15 darabos Eurofighter Typhoon Tranche 1 vadászbombázó flottájától, mivel túl drága a fenntartásuk és nem bírnak olyan alapvető képességekkel, mint például az éjszakai bevethetőség (éjjellátó készülékkel) és a nagy hatótávolságú fegyverek alkalmazása. Frissítésük és alkatrészbeszerzésük rendkívül költségesnek számít, mivel az első szériás repülőgépekhez már nem gyártanak kulcsfontosságú alkatrészeket.

Ausztria körülbelül 65 000 eurót költ a Eurofighter-re repülési óránként, ami a következő években várhatóan növekedni fog. A modernizálásuk várhatóan körülbelül 200 millió euróba kerül majd.

Ez a kritikus helyzet a svéd Saab repülőgépipari vállalat malmára hajthatja a vizet, mivel több mint húsz éve próbálja eladni a Gripeneket Ausztriának. A Saab a Svédország és Ausztria között évtizedek óta fennálló jó ipari kapcsolatra is támaszkodhat, amely főként az osztrák légierő, Svédországban gyártott repülőgépeinek hosszú távú használatán alapul, mint például a már kivont Saab 105 és a Draken.

ausztriatyphoon

A Saab csomag tizenkét együléses JAS 39C Gripent és két kétüléses JAS 39D Gripent tartalmaz. A svéd cég kiemeli az ajánlatában, hogy a Gripen az Eurofighter Tranche 1-nél sokkal többre képes: például levegő-föld küldetések végrehajtására éjjel.

Az ajánlat 900 millió eurót tesz ki, a repülési óránkénti költség pedig 23 000 euró. Ez azt jelenti, hogy Ausztria 15 év alatt körülbelül 105 millió eurót költene a Gripenekre, 50 millióval kevesebbet, mint a jelenlegi Eurofighter-flotta üzemeltetési költsége.

A Gripenre való átállás azonban egyelőre csak hipotézis, konkrét tárgyalások nem folynak az osztrák kormány és a Saab között, de nem kizárt, hogy az elkövetkező években megszülethet az üzlet.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika