Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A haza egy fogalom, azért élnünk kell”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2021. május 20. 16:15

A honvédelem napja alkalmából rendezett központi ünnepséget a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) május 20-án, csütörtökön, a fővárosban, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyájában. A rendezvényen dr. Ruszin Romulusz, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

Honvedelem Napja BHD KLAC7767

Idén rendhagyó módon, a járványügyi előírások betartása mellett megrendezett ünnepségen elmondott gondolataiban dr. Ruszin Romulusz emlékeztetett: a honvédelem napján arra emlékezünk, amikor a magyar honvédek 1849. május 21-én, visszavették Buda várát.

A helyettes államtitkár, párhuzamot vonva a múlt és jelen honvédei között, rámutatott: a szabadságharc katonái egy látható és felismerhető ellenséggel szemben védték a hazát, míg a jelen honvédei egy ismeretlen, arc nélküli ellenséggel küzdenek a mindennapokban.

„Én azt gondolom, hogy a magyar katona példát mutat abban, hogy esküjéhez híven – még ha nem is pontosan olyan feladatot kell végrehajtania, amire kiképezték az alap- és szakkiképzésen - helyt áll” - mondta dr. Ruszin Romulusz, hozzátéve: „a haza egy fogalom, azért élnünk kell.”

Honvedelem Napja BHD KLAC7806

Az ünnepi gondolatok után elismerések és az „Év katonája” címek átadására került sor. A kitüntetetteknek Ruszin Romulusz humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Garas László vezérőrnagy, az MHP törzsfőnökének műveleti helyettese egyenként gratulált.

A központi ünnepségen - mások mellett - jelen volt dr. Korom Renáta, a tárca jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Németh Gergely, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, valamint a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői.