Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi Sportközpont épül Jászapátiban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 20. 15:41

Sajtótájékoztatón mutatták be május 20-án, csütörtökön azt a területet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátin, ahol a közeljövőben Honvédelmi Sportközpont épül majd. A jászsági település része annak a negyven községnek, amelyek elsőként vehetnek részt a honvédelmi nevelést segítő infrastruktúra-bővítésben. A fejlesztés fontosságáról dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, valamint Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője beszélt.

_SNJ4166_farkasferenc

Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere kiemelte: a település nagy lehetőség kapujában áll, s egyúttal reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül át is léphetnek majd ezen a kapun. A Honvédelmi Sportközpont számára kiszemelt és vásárolt terület kapcsán elmondta: a település ipari parkja a közelmúltban esett át egy alapinfrastruktúra-fejlesztésen, amely tökéletesen alkalmassá teszi egy sportcentrum befogadására. A település polgármestere hozzátette azt is, hogy a helyi gimnázium vezetősége erős érdeklődést mutat a Honvéd Kadét Programhoz való csatlakozás iránt is, s ez a szándék megerősíti a sportközpont létrejöttének fontosságát.

_SNJ4185_pocsjanos

Pócs János országgyűlési képviselő örömét fejezte ki azért, mert az utóbbi időben számos olyan oktatási közintézményt, járdát, utat adhattak át a lakosság számára, amelyeknek közös célja a fiatalokkal való törődés. „Nagyon hálás vagyok azért, hogy a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelten támogatta azt, hogy Jászapáti, járásközpontként első körben kerüljön be ebbe a programba” – mondta, hozzátéve: a program azért is fontos, mert a fiatalok számára a mozgás, a sport, a honvédelemre és a hazaszeretetre való nevelése mindig kiemelt feladat.

_SNJ4241

A koronavírus-járvány hétköznapjainkra és az élet számos területére kiható lassító, akadályozó hatásaira utalva dr. Simicskó István kijelentette: a pandémia ellenére az élet nem állhat le. Klebersberg Kunót idézve elmondta: „háromfajta hazafiság létezik. A szónokló, a kesergő és az alkotó. Ez az üzenet mindenki számára fontos. Különösen azok számára, akik a közösséget szolgálják. A kormány e szerint végzi és végezte a munkáját az elmúlt tíz évben és bízom benne, hogy ezt tudjuk is majd folytatni, hiszen az alkotás, az építés, létrehozása valaminek, a közösséget szolgálni a feladatunk és ebben szeretnénk haladni, eredményeket elérni.”

Tájékoztatójában Simicskó István kitért arra is, hogy valamennyi járásban létesül majd Honvédelmi Sportközpont, jelen pillanatban öt helyszínen (Baja, Balassagyarmat, Szarvas, Szigetvár, Újfehértó) folyik az építkezés. „Fontos, hogy egy megyei hálózatot építsünk ki először és azután pedig egy járási hálózatot. Ezért esett a választás Jászapátira is, ahol egy kiváló terv alapján, ideális helyszínen épülhet meg egy sportközpont – reményeink szerint – a közeljövőben” – emelte ki.

_SNJ4223

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke aláhúzta: fontos, hogy a gyermekeinket milyen szellemiségben neveljük fel. Mint fogalmazott, a sportközpont nem csak egy sporttevékenység űzésére alkalmas létesítmény. „Tudjuk, hogy a fiatalok digitális kompetenciája mennyire fejlett, látjuk, hogy kiváló, magas szintű tudás alapú intelligenciával bírnak. De nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az érzelmi intelligenciáról sem. A magyarok szíve mindig is nagy volt, mindig is érezték, mennyire fontos a haza védelme. Nagyon fontos, hogy arra törekedjünk, ebben a rohanó világban a gyermekeink szívében is legyen ott a haza szeretete. Mert a haza egy semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára” – mondta.

_SNJ4271