Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi nevelés befektetés a jövőbe

A honvédelem nemzeti ügy, mindannyiunk közös érdeke

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2021. április 7. 9:02

A Honvédelmi Minisztérium a honvédelmi nevelés eszközeivel kapcsolódik be a fiatalok képzésébe, fejlesztésébe, támogatásába. Ennek alapvető bázisát alkotja a Honvéd Kadét Program.

A tárca célja, hogy a szakképzést folytató intézmények száma folyamatosan emelkedjen. A közeljövő céljai között szerepel több honvéd középiskola és kollégium létrehozása, amelyek biztosíthatják a tisztképzés és altisztképzés utánpótlásának bázisát is.

20210406-miniszter (1)

Ezeket az intézményeket a Debrecenben lévő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mintájára működteti majd a minisztérium. A tervek szerint országosan 8-10 hasonló iskola vagy kollégium működhet majd.

A hajdúsági középiskolába minden évben többszörös a túljelentkezés, ami azt támasztja alá, hogy a térségben is indokolt egy újabb képzési helyszín létrehozása, amely a debreceni iskola tagintézményeként működhet majd.

A fentiekről tartott egyeztető megbeszélést az érintett városok polgármestereivel – Papp Lászlóval és dr. Kovács Ferenccel – április 6-án, kedden Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin Romulusz humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

20210406-miniszter (3)

Az egyeztetés résztvevői egyetértettek a honvédelmi nevelés és képzés fontosságában, Nyíregyháza – mint lehetséges képzési helyszín – kiválasztásában. Dr. Kovács Ferenc, a szabolcsi megyeszékhely polgármestere bemutatta a tárca vezetőjének a tervezett iskola épületét, miközben szó esett arról is, hogy a kadétok támogatást és szakmai segítséget kaphatnak majd a városban lévő MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonáitól.