Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősies helytállás diadala

Szöveg: Budai Anna |  2012. július 23. 11:39

A nándorfehérvári diadal 556. évfordulójára emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségénél, a Zrínyi Miklós Laktanya előtt emelt haranglábnál az alakulat és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviselői. 1456. július 22-én Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény magyar seregek győzelmet arattak II. Mehmed török szultán hadai felett, ezzel mintegy 70 évre megállítva az oszmánok európai terjeszkedését.

Az ünnepi műsor részeként Benkő László előadásában elhangzott Szentimrei Jenő Hunyadi János című költeménye. A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar állományából pedig Nagy Sándor őrmester klarinéton széki népdalokat adott elő.

1595939142
Dr. Kószó Péter alpolgármester ünnepi beszédében elmondta: „Azért gyűltünk össze a Zrínyi Miklós laktanya nándorfehérvári csata tiszteletére emelt emlékharangjánál, hogy megemlékezzünk őseink 556 évvel ezelőtti bátorságáról, áldozatkészségéről, a haza iránti elkötelezettségéről. Mi magyarok történelmünk gyászos eseményeiről szoktunk megemlékezni, Muhi pusztáról, Mohácsról, vagy éppen Trianonról. Holott van egy diadalmas és világraszóló ünnepünk, a nándorfehérvári győzelem, Hunyadi János és Kapisztrán Szent János világraszóló tette." Kiemelte a vásárhelyiek helytállását is: „Ahogy az idő telik, áldozatuk még jobban felmagasztosul. Mi vásárhelyi utódok is büszkén kihúzhatjuk magunkat, amikor minden délben meghalljuk a harang szavát, mert jobbágyőseinkért is szól, akik vérük hullatásával egy újabb évszázadra visszaverték az oszmán terjeszkedést."

Dr. Alácsi Ervin százados, tábori lelkész beszédében hangsúlyozta: „a nándorfehérvári ütközet nem csak a magyar nemzetnek volt győzelme, hanem keresztény Európának, az egész kereszténységnek volt kiváló diadala." A 113. zsoltár szavaival emlékezett meg a keresztes vitézek hősi tettéről.

Hódmezővásárhely önkormányzata részéről Dr. Kószó Péter, az alakulat nevében Huszár Ferenc alezredes és Szalóki András őrnagy helyeztek el koszorúkat.
Az ünnepség a déli harangszóval zárult.