Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiberbiztonsági szabályok reformját tervezi Ausztrália

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 4. 15:33

A kiberbiztonsági szabályok felülvizsgálatát és egy új állami ügynökség felállítását tervezi az ausztrál kormány.

A tájékoztatás szerint az új ügynökség felügyeli majd az állami beruházásokat ezen a területen, továbbá koordinálja a hackertámadásokra adott válaszlépéseket. A lépés a kibertámadások tavaly óta tapasztalható növekedését követi. Idén egy egészségügyi biztosító és egy távközlési cég is tett bejelentést ilyen jogsértésekről. Anthony Albanese miniszterelnök az iparági vezetőkkel és szakértőkkel tartott találkozón kijelentette: a jelenlegi kiberbiztonsági szabályok, kormányzati politikák és szabályozások „egyszerűen nem érik el azt a szintet, amire szükségünk lenne”.

Hozzátette, Ausztrália nem tartott lépést a gyorsan változó fejlődéssel, az egyre fejlettebb fenyegetésekkel. A kormány létrehozza a kiberbiztonsági koordinátor tisztséget, akit a belügyminisztériumon belül egy nemzeti iroda támogat, és akinek az lesz a feladata, hogy a kormányzati szervek együttműködjenek a kiberincidensek során. A koordinátor felügyeli majd a kormány kiberbiztonsággal kapcsolatos beruházási stratégiáit is, és segít a hackertámadások esetén a válaszlépések irányításában.

A kormányzati lépéssel egy időben az ausztrál rendőrség fokozza erőfeszítéseit a külföldi beavatkozás elleni küzdelemben, és új kampányt indít a közösségek felvilágosítására – közölte hétfőn a szövetségi rendőrség. Az ausztrál szövetségi rendőrség és az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (ASIO) egyaránt arról számolt be, hogy az országban „soha nem látott” mértékű a kémkedés és a külföldi beavatkozás. Stephen Nutt, a rendőrség különleges nyomozati parancsnoka szerint a külföldi beavatkozás komoly fenyegetést jelent az ausztrál közösségekre, szuverenitásra és biztonságra nézve.

„A külföldi beavatkozás veszélye nem korlátozódik az ausztrál közösség egy szektorára, és nem is egyetlen nemzetállam követi el” – tette hozzá. A rendőrség képviselői különböző közösségekkel, csoportokkal és vallási vezetőkkel fognak találkozni, hogy segítsenek felvilágosítást adni arról, hogy mi a külföldi beavatkozás, hogyan nyilvánul meg és hol kérhetnek segítséget az áldozatok. A kampányra azt követően kerül sor, hogy Mike Burgess, az ASIO főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy „több nemzet” kémkedéssel igyekszik előmozdítani érdekeit Ausztráliában.

„Néhány kormány, amelyik ilyen dolgokat tesz, barátoknak számít. Mások tekintélyelvű rezsimek, amelyeknek az értékrendje nagyon eltér a miénktől” – hangoztatta február elején az éves fenyegetettségi értékelés ismertetésekor.