Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kötelékek repülőnapja

Szöveg: JETfly |  2008. április 13. 6:30

A világ egyik leghíresebb és legnagyobb érdeklődéssel várt repülőnapjának számít a minden év júliusában Fairfordban megrendezésre kerülő Royal International Air Tattoo, azaz a RIAT.

Az idei show is szenzációsnak ígérkezik, többek között először láthatjuk majd Európában az F-22A Raptort, de a bemutató kötelékek miatt is érdemes lesz vállalkozni a hosszú útra. A RIAT szervezői mindent megtesznek a siker érdekében, hiszen az igazán közönségcsalogató, laikusok számára is látványos bemutatóikról híres kötelékekből is jónéhányat meghívtak a repülőnapra.

Az már biztos, hogy a házigazda Royal Air Force legendás köteléke, a Hawk típussal repülő Red Arrows mellett a francia Patrouille de France és a chilei Halcones ott lesz Fairfordban. Jelezte részvételét a két európai F-5 Tiger csapat, a népszerű Török Csillagok és a svájci Patrouille Suisse is. Igazi, ritkán látható szenzáció lesz a brazil, T-27 Tucano gépekkel repülő Esquadrilha da Fumaca és a portugál, Alpha Jet kötelék, az Asas de Portugal is.

Az amerikai felségjelet viselő katonai repülőgépek szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen az előzetes listák alapján igen hangsúlyos jelenléttel emelik a RIAT színvonalát.

A legnagyobb sztár kétségkívül a világ első, ötödik generációs harci gépe, az F-22A Raptor lesz, de természetesen a “nagyvasak" is képviseltetik magukat (B-1, B-52, KC-135, KC-10, C-130). A “szokásos" F-15 és F-16 típusok mellett üde színfoltnak ígérkezik a US Navy F/A-18E’F Super Hornet gépe.

 

Címkékrepülőnap