Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lenyugvó nap rejtekében

Szöveg: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. július 9. 10:18

Éjszakai ejtőernyőzéssel indult a 72 órás feladatvégrehajtás a Strong Will 2021 nemzetközi felderítő szakharcászati gyakorlaton.

Strong Will 2021 (1)

Még a fűszál se rezzent július 5-én a Hajdúszoboszlói Repülőtéren, ahol napnyugtát követően, teljes szélcsendben ugrottak az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred ejtőernyősei. A Strong Will 2021 nemzetközi felderítő gyakorlat keretében megvalósult különleges kiképzési foglalkozáson a magyar honvédek mellett lengyel katonák is részt vesznek.

A felderítők – egyéni képesítésüknek megfelelően – bekötött körkupolás, illetve légcellás ejtőernyővel ugrottak ki a Mi-17 típusú helikopterből, 500 és 3000 méter magasságból. A feladatot természetesen nehezítették a korlátozott látási viszonyok és a teljes szélcsend, de a már nagy rutinnal rendelkező ejtőernyősök ezek ellenére is sikeresen teljesítették a feladatokat. A földet érést követően pedig a katonák fegyverrel biztosították a helikopter leszállási pontját, ahogy azt valós helyzetben is tennék.

Strong Will 2021 (13)

A felderítő ezred Strong Will 2021 elnevezésű, komplex felderítő szakharcászati gyakorlata június 28-tól július 9-ig tart. Egyik jellegzetes motívuma a 72 órás folyamatos végrehajtás: a katonák három napon keresztül egyáltalán nem térnek vissza tábori körleteikbe, hanem – éles feladatot imitálva – kint végzik feladataikat a gyakorlótéren. A hangsúly az ezred felderítő képességeinek fejlesztésén, valamint a rendszeresített felderítő eszközök éles bevetésén van. A 72 órás mozzanat a mélységi felderítő csoportok ejtőernyős kijuttatásával, napnyugtakor kezdődött.