Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezető altisztek a Pentagonban

Szöveg: Kriston István főtörzszászlós |  2019. december 14. 11:54

Idén Washingtonban, a Pentagonban rendezték meg a vezető altisztek konferenciáját december 9-13. között, amelyen a Magyar Honvédséget Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa képviselte.

1596073814

Az éves konferenciára idén első alkalommal hívtak meg rangidős altiszteket szövetséges országokból. Kriston főtörzszászlós szerint nagy elismerés a Magyar Honvédségnek, ezen belül a Honvéd Altiszti Karnak az amerikai haderő vezénylőzászlósa, John W. Troxell főtörzszászlós meghívása, ugyanis Európából, Magyarország mellett csak két ország vehetett részt az eseményen. A tanácskozás fő témája az altisztek, ezen belül a rangidős altisztek képzésének kérdése, valamint a Szövetséget érintő kihívások elemzése, megvitatása volt. „Szövetséges partnereink elismerően nyilatkoznak a Magyar Honvédség, ezen belül a vezetők támogatásának köszönhetően a Honvéd Altiszti Kar elmúlt években tapasztalható fejlődéséről" – hangsúlyozta Kriston főtörzszászlós.

1596073814

A konferencián Kriston főtörzszászlós előadásán a résztvevők tájékoztatást kaptak a Magyar Honvédségről, ezen belül a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, a Honvéd Altiszti Kar fejlesztésének további irányairól és a magyar-amerikai közös képzési, kiképzési programokról. A rendezvény remek lehetőséget biztosított arra, hogy a világ több pontjáról érkező vezető altisztek megoszthatták tapasztalataikat, és erősíthették az altiszti kapcsolatrendszert.

A résztvevők meghallgathatták többek között Glenn D. VanHerck, az amerikai egyesített vezérkar direktora, valamint Mark A. Milley vezérezredes, az amerikai egyesített vezérkar főnöke előadását is. Milley vezérezredes kiemelte, hogy egy jólműködő haderőben, felkészült altiszti karra van szükség, mint a haderő gerincét adó állomány, ők vannak közvetlen ráhatással a legénységi állományra, valamint hatékonyan tudják támogatni a tisztek munkáját. Kiemelte továbbá, hogy a vezénylőzászlósok szerepe elengedhetetlen a parancsnokok, vezetők munkájának támogatásában, hiszen rangidős altiszti tanácsadóként segítenek a döntések előkészítésében és a parancsnokok, vezetők által kiadott parancsok érvényre juttatásában.

1596073814