Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar-török védelmi kapcsolatok erősítése

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. február 3. 16:36

A NATO szövetségi rendszerében ugyanúgy gondolkodunk: a legfontosabb a béke és a biztonság megőrzése nemzeteink számára - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 3-án, szerdán, Budapesten, Hulusi Akar török védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Magyar-török védelmi kapcsolatok  (3)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására kétnapos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba február 2-án, kedden Hulusi Akar, török védelmi miniszter. A négyszemközti megbeszéléseken és a plenáris üléseken a miniszterek elsősorban az illegális migrációról, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a NATO aktuális kérdéseiről egyeztettek.

A két tárcavezető tárgyalását követő sajtótájékoztatón elhangzott: a megbeszélések eredményesek és előre mutatóak voltak. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a két ország védelmi politikájának alapja megegyezik. „A NATO szövetségi rendszerén belül egyformán gondolkodunk abban, hogy a béke, a biztonság megőrzése a legfontosabb feladatunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt a biztonságot közös erővel kell megteremteni.

Magyar-török védelmi kapcsolatok  (8)

Benkő Tibor kitért a békemissziós küldetésekre is. Mint mondta, a magyar és a török álláspont ebben a kérdésben is hasonló: a katonáknak ott kell a problémát megoldani, ahol azok keletkeztek. „Egyformán gondolkodunk e kérdésben, és egyformán látjuk azt is, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése közös ügyünk – mondta a tárcavezető. A honvédelmi miniszter külön hangsúlyozta az illegális migrációval kapcsolatos hasonló álláspontot. Rámutatott: az ügyben tanúsított török védelmi stratégia nagyban hozzájárul Magyarország sikeres védekezéséhez az illegális migrációval szemben.

Benkő Tibor elmondta: a jövőben a két ország katonai kapcsolatait még jobban szélesíteni fogják, beleértve a kiképzési, oktatási, felkészítési rendszert is. Példaként említette azt a közeljövőben Székesfehérváron működését megkezdő Közép-európai Hadosztály Parancsnokságot elemet, amelyhez török katonák is fognak csatlakozni.

A tárcavezető utalt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során kialakítandó hadiipari együttműködési lehetőségeire is. Mint mondta, a megfelelő képességek kialakítása csak akkor valósítható meg, ha erős védelmi ipar áll rendelkezésre, a török féllel pedig a kutatás, fejlesztés és innováció területén is keresik az együttműködési lehetőségeket.

Magyar-török védelmi kapcsolatok  (5)

Hulusi Akar miniszter hatékonynak és konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat. Mint fogalmazott, a megbeszélések az összes témában annyira eredményesek voltak, hogy annak nem csak a két ország, de egész Európai Unió és a NATO is előnyét látja majd a jövőben. Rámutatott: a kiváló politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitottak a katonai együttműködés területén is, amelyet a jövőben számos területen bővíteni fognak.

A kétnapos látogatás során a két miniszter ellátogatott az Új Köztemető török katonai parcellájába, a Gül Baba Kulturális Központba, valamint megtekintették a Parlamentet is.