Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A migrációs válság kezelésében együttműködünk Észak-Macedóniával

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium / MTI | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2024. szeptember 27. 16:00

Észak-Macedónia földrajzi elhelyezkedéséből adódóan kiemelten fontos az illegális migráció megfékezésében – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter erről azután beszélt, hogy egyeztetést folytatott Elfet Iszmaili észak-macedón védelmiminiszter-helyettessel, majd Alekszandar Nikoloszki miniszterelnök-helyettessel a magyar-északmacedón kormányzati csúcstalálkozó keretében, Ohridban.

2024.09.27_eszak_macedonia_1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a migrációs válság kezelésében együttműködik Magyarország és Észak-Macedónia, hiszen – mint fogalmazott „hazánk és az Európai Unió védelméhez szükség van a Nyugat-Balkán stabilitására és biztonságának erősítésére”.

Hozzátette, hogy „a magyar uniós elnökség prioritásként kezeli a nyugat-balkáni országok Európai Unióhoz való csatlakozását, elkötelezettek vagyunk a térség uniós integrációjának felgyorsításában”.

Elmondta, hogy megvitatták a két ország közötti védelmi ipari és katonai kiképzési együttműködési lehetőségeket. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken való kooperációban nagy lehetőségek rejlenek, amelyek a kétoldalú kapcsolatok meghatározó pillérei lesznek, és segítenek majd a NATO-n belüli magyar-északmacedón kapcsolatok erősítésében.

„A kétoldalú katonai kapcsolataink elmélyítéséhez hozzájárul az is, hogy megállapodtunk a 2025-ös évre vonatkozó együttműködési terv irányvonalaiban” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

 

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

2024.09.27_eszak_macedonia_2