Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A műszakiak fellegvára – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. november 16. 9:50

A Magyar Néphadsereg első szentesi műszaki csapata – a 8. gépkocsizó hadosztály alárendeltségébe tartozó 15. műszaki zászlóalj – 1951 őszén jött létre, de mindössze hat év elteltével, 1957 elején jogutód nélkül megszűnt. A településre 1958 szeptemberében érkezett újabb műszaki alakulat, ezt követően pedig a fegyvernem folyamatosan képviseltette magát a helyőrségben.

MH_magazin_november_borító

Az 1958 őszén létrehozott 74. önálló út- és állásépítő zászlóaljat négy évvel később követte a 39. műszaki utászdandár, amely a Damjanich laktanyában talált otthonra. Az új magasabbegység alárendeltségébe került a fentebb említett zászlóalj, továbbá az önálló építőezred, a 2. önálló aknakutató zászlóalj, illetve az önálló gépkezelő zászlóalj is. 1962. december 19-én a dandár Budafok-Hárosról hat készlet N2P hídanyagot vett át, ezzel megjelent a hídépítő képesség is Szentesen. 1963-ban a dandár keretein belül – a népgazdasági munkák megsegítésére – ideiglenesen négy zászlóaljat állítottak fel, az 5. hadsereg személyi állományából és technikai eszközeiből. Az ezekbe besorozott katonák az ország számos pontján lakásépítéseken dolgoztak.

Menetrend szerinti átszervezés

A következő évben a szentesi magasabbegységnél komoly változások történtek. A parancsnokság feladatul kapta a 15. stratégiai pontonos dandár felállítását mozgósítás esetére. Ezzel egy időben megszűnt a 74. önálló út- és állásépítő zászlóalj; állományából, illetve anyagi-technikai eszközeiből felállt a 16. állásépítő és a 11. útépítő zászlóalj. A dandár alárendeltségéből kikerült a 113. (korábbi nevén önálló) építőezred, felszámolták a 2. önálló aknakutató zászlóaljat – melynek katonáit és felszerelését nagyrészt a 46. hadihajós dandár örökölte meg –, az év végén pedig Orosházára diszlokált a műszaki gépkezelő kiképző (korábban önálló gépkezelő) zászlóalj.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án megjelent számában!