Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A száz éve született Pilinszky Jánosra emlékezett a Stefánia Irodalmi Társulat

Szöveg: Kovács Enikő Barbara | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 13. 19:08

A Stefánia Irodalmi Társulat a száz éve született Pilinszky János költőről tartott irodalmi estet Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

20211109-stefania-irodalmi-tarsulat (1)

A Stefánia Irodalmi Kör idén a Ne félj címmel megrendezett irodalmi esten emlékezett meg a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről, Pilinszky Jánosról. Tósoki Anikó rendező, a társulat vezetője méltatta a költőt, majd több versét, köztük a rendezvény címadó költeményét, a Ne félj című művét is elszavalta.

Ugyancsak a költő ismert műveit adta elő Rácz István őrnagy, katolikus tábori lelkész, míg Ács Enikő énekes-gitáros előadóművész a saját maga által megzenésített versekből énekelt el néhányat.

A megemlékezést Majtényi Judit grafikus kivetített látványterve tette színesebbé, Mészáros Gábor pedig a költőről bemutatott videókkal, technikai elemekkel tette emlékezetessé az estet.

20211109-stefania-irodalmi-tarsulat (3)

Pilinszky János – Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő – 1921. november 27-én, Budapesten született. Munkásságának különlegessége abban rejlik, hogy érzékenysége, nyitottsága az emberi szenvedésre, kiszolgáltatottságra rendkívüli erejű.

A Stefánia Irodalmi Társulat évek óta elkötelezett, hogy a magyar irodalom jeles képviselőinek műveit bemutassák az érdeklődő közönségnek. Minden hónapban emlékestet tartanak magyar költőkről. Fő vonaluk az, hogy a verseket drámajáték és a zene formájában feldolgozzák.

Következő projektjük egy adventi drámajáték lesz december 6-án „Meleg karokban melegedni” címmel.

20211109-stefania-irodalmi-tarsulat (2)
Címkékkultúra